Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Schooligans

Είναι καταπληκτικός ο τρόπος που λειτουργεί η μπλογκόσφαιρα. Ξεκινάς από ένα blog και κάνει βόλτα σε ένα σωρό άλλα μέσω links, βρίσκεις σελίδες και πληροφορίες που δε θα έβρισκες αλλιώς!

Κάτι τέτοιο έκανα και σήμερα. Ξεκίνησα από ένα blog και έφτασα στη σελίδα του Schooligans, διάβασα ένα σωρό από τις συνεντεύξεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται εκεί και είδα μέχρι και μια ταινία μικρού μήκους!

Το Schooligans είναι ένα περιοδικό που ξεκίνησε από μαθητές (θυμάμαι ακόμα πριν από μερικά χρόνια όταν είχα διαβάσει μια συνέντευξη από το Schoolήκι -έτσι λεγότανε τότε. Είχαν πάρει συνέντευξη μέχρι και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!) και επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τα σχολεία, άντε λίγο και τα πανεπιστήμια.

Λοιπόν, θα σταχυολογήσω μερικά κομμάτια:

Συζητάνε με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο για την ποίηση:



(παιδιά:) Έχουμε εδώ μαζί μας το βιβλίο Λογοτεχνίας της Τρίτης Λυκείου...

(Ντίνος Χριστιανόπουλος:) Εγώ το λέω της Τρίτης Καβλυκείου!... Είναι η κατεξοχήν ηλικία που καβλώνουν τα παιδιά.

(παιδιά:) Ωραία, της Τρίτης Καβλυκείου. Το ξέρετε ότι έχει συμπεριληφθεί και ένα δικό σας ποίημα, ο «Δημάς»;

(Ντίνος Χριστιανόπουλος:) Αυτό έγινε εν αγνοία μου. Δεν έπρεπε να το κάνουν. Είχα στείλει επιστολή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να μη συμπεριλάβει ποιήματά μου, διότι τα θεωρώ ανήθικα και θα βλάψουν τους νέους. Παρ' όλα αυτά το συμπεριέλαβαν.

(παιδιά:) Γιατί είναι ανήθικο ποίημα ο «Δημάς»;

(Ντίνος Χριστιανόπουλος:) Ακούστε, ο Δημάς ήταν ένας μαθητής του Αποστόλου Παύλου. Καλώς ή κακώς κάποτε τον απαράτησε και πήγε κι έγινε του κόσμου τούτου. Δηλαδή από κει που ήταν πιστός χριστιανός, άρχισε να κουνιέται στα μπαράκια (τα μπαράκια είναι δική μου επέμβαση -ο Απόστολος Παύλος δε λέει τίποτα). Αν αυτό όμως είναι γαργαλιστικό, παρακάτω έχει χειρότερα! Τον εμφανίζω ως μπάτσο! Ενδεχομένως του δίνω και κάτι απ' τις δικές μου κάβλες. Τι σημαίνει, ας πούμε, ότι ο Δημάς κυκλοφορεί με το περίστροφο στα δεξιά;

(παιδιά:) Τι σημαίνει;

(Ντίνος Χριστιανόπουλος:) Μπορεί να σου φαίνεται αδιάφορο, αλλά δεν είναι. Εγώ έχω βάλει μια μικροκάβλα εκεί μέσα... Αυτό το λέει κανένας φιλόλογος στους μαθητές; Δε νομίζω!


Μεταφέρουν ένα σχόλιο του Χατζιδάκι με αφορμή μια απαγόρευση των τραγουδιών του:



(Χατζιδάκις:) "Όχι, νομίζω πως η εξεταστική επιτροπή εστάθη στο ύψος της... Απηγόρευσε ό,τι αναζωογονεί τους νεανικούς οργανισμούς. Οι νεολαίοι οφείλουν να είναι νεκροί, με εμβατήρια και προσευχές ώσπου να τοποθετηθούν, νεκροί επίσης ,στους νόμιμους πολιτικούς σχηματισμούς της ενδόξου γηραιάς πατρίδος ημών."

Προβάλλουν μια μαθητική ταινία που λογοκρίθηκε από τους καθηγητές του σχολείου και δε στάλθηκε στο μαθητικό φεστιβάλ:



Υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ, όπου παραβάλλονται οι συνεντεύξεις της καθηγήτριας και του διευθυντή που έκοψαν την ταινία με τις συνεντεύξεις των παιδιών για το πώς έγιναν τα πράγματα.



Πραγματικοί Schooligans! Δεν είναι τόσο ανατρεπτικοί, αν και για τα δεδομένα πολλών μπορεί κάποια πράγματα να φαίνονται ανατρεπτικά, όσο φρέσκοι, και την έχουμε ανάγκη τη φρεσκάδα σε αυτή τη χώρα που η δημόσια ζωή κάθε άλλο παρά από φρεσκάδα χαρακτηρίζεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: