Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Fontana di Trevi - Fontana della Barcaccia

Οι πλατείες της Ρώμης είναι πολύ όμορφες. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα μου έδωσαν. Ακόμα και όταν ήταν... άσχημες! Είναι ωραίο όπως περπατάς κάθε τόσο να βγαίνεις σε μια πλατεία, η οποία είναι στολισμένη με έργα τέχνης που παραγγέλθηκαν από κάποιον Πάπα, και στην οποία βρίσκονται συντριβάνια με άφθονο νερό. Το νερό που έτρεχε που άρεσε πολύ, και ακόμα και εκείνες οι πλατείες που ήταν μες το γκρι και χωρίς πολλά στολίδια, βοήθησαν ώστε η Ρώμη να συνδεθεί άρρηκτα στο μυαλό μου με τις πλατείες της.

Λοιπόν, μια φωτογραφία από την όμορφη Fontana di Trevi, με το μπόλικο νερό και τα ωραία γλυπτά της



και δυο φωτογραφίες από τα Ισπανικά Σκαλιά, τα οποία ξεκινούν από το συντριβάνι με την πλημμυρισμένη βαρκούλα και καταλήγουν ψηλά στην εκκλησία Trinita Dei Monti.





Βλέπετε πόσο πολύς κόσμος μαζεύεται;

Στον ταξιδιωτικό οδηγό είχα διαβάσει πως τον 17ο αιώνα ο πρέσβης της Ισπανίας στο Βατικανό έμενε εκεί και η γύρω περιοχή θεωρείτο ισπανικό έδαφος. Όσοι ξένοι, άθελά τους, το καταπατούσαν, γίνονταν αναγκαστικά μέλη του ισπανικού στρατού!

Αυτά για την Piazza di Spagna και για την Scalinata...

Α, διάβασα πριν από λίγο, καθώς έψαχνα περισσότερες πληροφορίες για το συντριβάνι και την πλατεία, πως Barcaccia σημαίνει παλιό, άχρηστο καράβι, και πως παλιά η πλατεία πλημμύριζε όταν ξεχείλιζε ο Τίβερης, πριν φτιαχτούν τα φράγματα, και μια φορά το νερό έφτασε σε ύψος το ένα μέτρο και όταν το νερό έφυγε, στην πλατεία έμεινε μια βαρκούλα. Εξ ου και το γλυπτό - χαλασμένο καραβάκι που βρίσκεται μέσα στο συντριβάνι στη βάση των σκαλοπατιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: