Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

WOW!



Μετά από ένα τετραπλό by-pass, έγινε αφαίρεση μυξώματος. Το μύξωμα είναι ένας σπάνιος καλοήθης όγκος, που αναπτύσσεται στην καρδιά (ο συχνότερος όγκος της καρδιάς). Ο άρρωστος είχε έναν μεγάλο τέτοιο όγκο μέσα στον αριστερό κόλπο της καρδιάς, και όπως η καρδιά παλλόταν, ο όγκος έμπαινε μέσα στην αριστερή κοιλία και σχεδόν έφραζε το στόμιο της μιτροειδούς βαλβίδας... Και επειδή η κοιλία δεν εξωθούσε πολύ αίμα στην αορτή, ο άρρωστος πάθαινε συγκοπτικά επεισόδια.

Ήταν απίστευτο το πώς φαινόταν στο διοισοφάγειο υπερηχογράφημα. Ένα μεγάλο και μακρύ πράγμα, που κρεμόταν σε έναν μίσχο στον αριστερό κόλπο, έμπαινε από την τρύπα της βαλβίδας μέσα στην κοιλία και μετά έβγαινε. Έμπαινε, έβγαινε, έμπαινε, έβγαινε. Ήταν εντυπωσιακό!

Είδα τη στερνοτομή (φοβερή!), το λίπος κάτω από το στέρνο που κάποτε ήτανε ο θύμος αδένας (ο οποίος υπάρχει στα παιδιά αλλά μετά εκφυλίζεται), την ανώνυμη φλέβα...

...Τη διάνοιξη του δεξιού κόλπου, τη διάνοιξη του αριστερού κόλπου μέσω του μεσοκολπικού διαφράγματος... Και το τεράστιο μύξωμα να βρίσκεται μέσα στον αριστερό κόλπο.

Η αφαίρεσή του ήταν πολύ εύκολη, και το βλέπετε στη φωτογραφία (το νυστέρι δίπλα έχει τοποθετηθεί για να έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους).

9 σχόλια:

dapnipako είπε...

θα συμφωνησω! Wow! τι ειναι το μυξωμα και ειναι διαφορετικο απο το μυξεδεμα (μαλλον ετσι λεγεται γιατι στα αγγλικα ειναι myxedema)...?

Andreas είπε...

Σε γενικές γραμμές, μύξωμα είναι ένας καλοήθης όγκος της καρδιάς ενώ μυξοίδημα είναι μια διαταραχή του δέρματος και των μαλακών μορίων στον υποθυρεοειδισμό, με το δέρμα να γίνεται σκληρό, ξηρό, και να υπάρχει πρήξιμο στους ιστούς που βρίσκονται κάτω από αυτό.

dapnipako είπε...

Ενδιαφέρον, ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

its elementary watson...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα πιστευεται πως η εγχειρηση για την αφαιρεση αυτου ειναι δυσκολη?
Ευχαριστω.

Andreas είπε...

Κοιτάχτε να δείτε, οι επεμβάσεις στην καρδιά είναι από τη φύση τους δύσκολες. Νομίζω πως αν έχετε εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος μύξωμα, θα πρέπει να το συζητήσετε με έναν (ή και παραπάνω) έμπειρο καρδιοχειρουργό, ο οποίος θα σας μιλήσει ειλικρινά για την επέμβαση με βάση την κατάστασή σας.

Δεν μπορώ να πω κάτι γενικό από εδώ, γιατί κάθε άρρωστος είναι ξεχωριστός και πρέπει να υπολογιστούν πολλά στοιχεία από το ιστορικό του αρρώστου, τη φυσική του εξέταση και τα εργαστηριακά δεδομένα.

Δηλαδή, ανάλογα την περίπτωση, η επέμβαση μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο δύσκολη.

Ανώνυμος είπε...

Τι ποσοστά επιτυχίας εχει μια τέτοιου είδους επέμβαση εαν πουμε πως το ιστορικό του αρρώστου ειναι θετικό?(Δλδ να μην εχει καμια προιστορία και να ειναι όλα καλά)?
Και αν η επέμβαση επιτύχη η μετά επιβίωση του ατόμου αυτού ειναι φυσιολογική?

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Εγω θα ήθελα να ρωτήσω τι ειδους επέμβαση γίνεται?

Andreas είπε...

@ Ανώνυμος 2:

Πρόκειται για επέμβαση ανοικτής καρδιάς, στην οποία διανοίγεται η καρδιά και αφαιρείται ο όγκος.

@ Ανώνυμος 1:

Η θνητότητα κυμένεται ανάλογα με τη θέση του όγκου, την ηλικία του αρρώστου, το κέντρο στο οποίο γίνεται η επέμβαση και διάφορους άλλους παράγοντες.

Δε γίνεται να δώσουμε μια απλή απάντηση σε ένα blog! Αυτό χρειάζεται μια αναλυτική κουβέντα με τον καρδιοχειρουργό. Το internet είναι ένα περιορισμένο μέσο και θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου να δώσω νούμερα.

Όσο για την πορεία του ασθενούς μετά από μια επέμβαση, και αυτό εξαρτάται. Άλλωστε, κάθε επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές.

Κοιτάχτε, αν ψάξετε στο internet μπορείτε να βρείτε διάφορα νούμερα, π.χ. κάτω του 5% για θνητότητα, ή ότι οι μεταστάσεις είναι σπάνιες, ή ότι τα ποσοστά των υποτροπών εξαρτώνται ανάλογα με το αν υπάρχουν μεταλλάξεις στο DNA κλπ.

Το κακό είναι ότι κανείς μπορεί να βρει αυτά τα νούμερα και να τα παρεξηγήσει.

Γιατί ναι μεν μπορείς να βρεις το κάτω του 5% π.χ. για τη θνητότητα, αλλά αυτό προκύπτει από συγκεκριμένες μελέτες που έγιναν συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε συγκεκριμένα κέντρα... Άλλες μελέτες αργότερα μπορεί να έβγαλαν άλλο νούμερο.

Ή π.χ. μπορεί να βρεις ότι οι μεταστάσεις είναι σπάνιες αλλά σπάνιο δε σημαίνει πως αποκλείεται...

Θέλω να πω πως χρειάζεται προσοχή με αυτά τα πράγματα. Η σωστή συμπεριφορά είναι η συζήτηση με τον ειδικό καρδιοχειρουργό που θα έχει ενημερωθεί αναλυτικά για τον άρρωστο και θα τον έχει εξετάσει ο ίδιος.

Δεν είναι σωστό να δίνουμε συμβουλές στα blogs!