Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Η παρουσίαση πήγε μια χαρά!



Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη στρογγυλή τράπεζα της καρδιοχειρουργικής, σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής. Μίλησα για τις χειρουργικές τεχνικές στη μεταμόσχευση καρδιάς και έκανα και μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην αρχή της τράπεζας. Και οι δυο ομιλίες πήγαν καλά! Πολύ καλά πήγαν και οι ομιλίες των άλλων φοιτητών που συμμετείχαν. Νομίζω πως το θέμα, η μεταμόσχευση καρδιάς και οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αριστερής κοιλίας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Η έρευνα για το κομμάτι που μου αναλογούσε ήταν απολαυστική. Εξίσου όμορφη ήταν η συνεργασία με τα παιδιά που είχαν αναλάβει τα άλλα κομμάτια, τις ενδείξεις, τις αντενδείξεις και τα μακροχρόνια αποτελέσματα της μεταμόσχευσης, τις διάφορες γενιές συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αριστερής κοιλίας καθώς και το όλο σκεπτικό πίσω από αυτές τις συσκευές.

Η επιλογή του Μεγάρου Μουσικής ως συνεδριακό χώρο είχε και θετικά αλλά και αρνητικά σημεία. Το προσωπικό του Μεγάρου ήταν καλά εκπαιδευμένο και είχαν όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα για να γίνουν άρτια όλες οι εκδηλώσεις, αλλά υπήρχε και το σημαντικό πρόβλημα ότι μόνο όσοι είχαν εγγραφεί επιτρεπόταν να μπουν στον χώρο. Έτσι, πολλά παιδιά που ήθελαν να με ακούσουν δεν μπόρεσαν να έρθουν. Δεν έχει νόημα να πληρώνεις 40 ευρώ για ένα τριήμερο συνέδριο για να παρακολουθήσεις μόνο μία στρογγυλή τράπεζα!

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνονται ομιλίες παρουσία ελάχιστων ανθρώπων. Αυτό το βρίσκω απαράδεκτο. Το προσωπικό θα μπορούσε να επιτρέπει την είσοδο με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας. Όταν για μια εργασία δίνουμε κόπο και χρόνο, είναι το λιγότερο άστοχο να μην επιτρέπεται να έρθει κόσμος να την παρακολουθήσει. Να έρχεται κόσμος και να τον διώχνεις είναι τελείως απαράδεκτο!

Όσον αφορά στον σχεδιασμό, επίσης άστοχο θεωρώ το ότι οι διοργανωτές είχαν βάλει την ίδια ώρα με εμάς και άλλο καρδιοχειρουργικό θέμα. Όταν έχεις όλα και όλα δυο τρία καρδιοχειρουργικά θέματα, δεν τα βάζεις ταυτόχρονα το ένα με το άλλο! Δε θέλει και πολύ μυαλό για να κάνεις καλύτερα τον σχεδιασμό!

Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν σήμερα. Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για να παρουσιάσουν κάτι και κρίμα που δεν ήταν όλα όπως θα έπρεπε!

(Η φωτογραφία είναι από το περιοδικό TIME, λίγες μέρες μετά την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από άνθρωπο σε άνθρωπο, από τον Christian Barnard, στη Νότια Αφρική. Ο άρρωστος πέθανε 18 ημέρες μετά από πνευμονία. Ο δεύτερος άνθρωπος στον οποίον ο Barnard έκανε μεταμόσχευση, λίγες μέρες αργότερα, έζησε 18 μήνες.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: