Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Tom Lantos



Ποιος είναι ο Tom Lantos;

Γεννήθηκε στην Ουγγαρία, εβραϊκής καταγωγής, απέδρασε δύο φορές από στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας των Ναζί. Η οικογένειά του χάθηκε στο Ολοκαύτωμα, αυτός επέζησε, πήγε στην Αμερική, σπούδασε, έγινε μέλος του Κονγκρέσου.

"Μόνο στην Αμερική," είχε πει, "ένας αδέκαρος άνθρωπος που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα και αγωνιστής στην παρανομία ενάντια στους Ναζί, θα μπορούσε να σπουδάσει, να δημιουργήσει οικογένεια, και να έχει το προνόμιο να υπηρετήσει τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του στο Κονγκρέσο."

Έδωσε μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως πρόεδρος της επιτροπής για τα εξωτερικά θέματα. Τον περασμένο Οκτώβριο, η επιτροπή του πέρασε ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής και της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τον Νοέμβριο, είχε το θάρρος να καταδικάσει το Yahoo, επειδή συνεργάστηκε με τις Κινεζικές Αρχές και τους παρέδωσε έναν αντιφρονούντα. Για τον Lantos αυτό ήταν απαράδεκτο. "Μπορεί να είστε τεχνολογικοί και οικονομικοί γίγαντες," τους απάντησε, "ηθικά όμως είστε Πυγμαίοι."

Όταν έμαθε πριν από έναν μήνα ότι είχε καρκίνο στον οισοφάγο, ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητά του. Οι Δημοκρατικοί έχασαν έναν εκπληκτικό και ακέραιο άνθρωπο, η Καλιφόρνια έχασε έναν μαχητικό εκπρόσωπο, η χώρα έχασε μία φωνή της ηθικής της συνείδησης.

Ο Tom Lantos πέθανε σήμερα. R.I.P.

Δεν υπάρχουν σχόλια: