Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών



Έχετε δει τον κύκλο των χαμένων ποιητών; Μας ρώτησε ο δεύτερος από τους τρεις καθηγητές στους οποίους αναφέρθηκα πριν από λίγο.

Ναι.

Ποια ήταν η υπόθεση;

Ένας δάσκαλος, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, και ένα παιδί, που ήθελε να γίνει ηθοποιός, αλλά ο πατέρας του δεν τον άφηνε, και τελικά αυτοκτόνησε, είπα εγώ.

Γιατί αυτοκτόνησε; Ρωτά ο καθηγητής.

Τσιμουδιά εμείς.

Από την αρχή μέχρι το τέλος ο Ρόμπιν Γουίλιαμς εμφανίζει τα χαρακτηριστικά ενός κακού ψυχοθεραπευτή. Τον αναγκάζει να κάνει κάτι το οποίο εκείνος δεν μπορεί να κάνει. Ενώ το παιδί δεν μπορεί να παραβεί την άρνηση του πατέρα του να γίνει ηθοποιός, εκείνος τον εξωθεί συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση, και για αυτό τελικά και αυτοκτονεί.

Βέβαια, ο σκηνοθέτης δε φαίνεται να το έχει αντιληφθεί αυτό και γι' αυτό παρουσιάζει σαν ήρωα τον Γουίλιαμς, τη στιγμή που αυτός ευθύνεται για την αυτοκτονία! Είναι σα να έρχεται μια γυναίκα που έχει φοβερά προβλήματα με τον άντρα της και να της λέει ο ψυχοθεραπευτής να χωρίσει. Άμα μπορούσε να χωρίσει θα χώριζε. Το θέμα είναι γιατί δεν μπορεί.

Εντυπωσιακός τρόπος να το δει κανείς. Και να σκεφτείτε ότι όλοι (τουλάχιστον όλοι εμείς στην ομάδα μου), ρίχναμε το άδικο στον πατέρα και το δίκιο στον Γουίλιαμς...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φυσικα και ο πατέρας του μαθητή
φταίει, που ήθελε μάλιστα να τον γράψει κ σε στρατιωτική σχολή !
Ο μαθητής ήθελε πραγματικα να γίνει ηθοποιός,και μάλιστα είχε κ ταλέντο !
Ο R. Williams απλώς τον ώθησε να το καταλάβει,πες στον καθηγητή σου
ότι κάνει λάθος !

Ανώνυμος είπε...

χμμμ... τελικα παντα θα υπαρχουν 2 οψεισ στο νομισμα... τι απο τα 2 ισχυει? νομιζο και τα 2 απο διαφορετικη οπτικη. η συγκεκριμενη ταινια ειναι η αγαπημενη μου και αυτο που ειπεσ σημερα με ταρακουνησε... τελικα ακομα και αυτο που θεωρεισ τελειο εχει ατελειεσ οπωσ για παραδειγμα ο μονομερησ προβληματισμοσ στη συγκεκριμενη ταινια. παρα ταυτα θα συνεχισει να κατεχει την ιδια θεση... βιωματικα..(και οχι πια λογικα )

Ms-Ellisa είπε...

Μάλλον και τα δύο ισχύουν ταυτόχρονα... Ο Γουίλιαμς απλά τον ώθησε όμως να εκφράσει τις επιθυμίες του,να βγει από το κελί στην ελευθερία.

Όπως το βλέπω δηλαδή εγώ μου φαίνεται σα να προσπαθούσε να δείξει το δρόμο για τη ζωή.

Σίγουρα ο πατέρας του έφταιγε για το τελικό γεγονός.