Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Χασίς και ψύχωση



Φαίνεται πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης χασίς και της εμφάνισης ψύχωσης. Ήδη από τους αρρώστους που είδαμε χθες καταλάβαμε και εμείς μία συσχέτιση. Σήμερα ο καθηγητής (ο δεύτερος από τους τρεις) μας είπε πως αν κάποιος κάνει χρήση κάνναβης πριν από την ηλικία των 14 ετών, ή αν κάνει συστηματική χρήση πριν από την ηλικία των 18 ετών, η πιθανότητα να εμφανίσει ψύχωση αυξάνεται κατακόρυφα.

Εντάξει, θα μου πεις, αυτό το μαθαίνουμε και από τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Ναι, αλλά όπως και να έχει, είναι πολύ διαφορετικό να το διαπιστώνεις ιδίοις όμμασι σε κλινικό περιβάλλον. Γενικά, καμία σχέση το μάθημα από αμφιθεάτρου και το μάθημα μέσα στην κλινική, μαζί με τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ενα εξτρα σχολιο. δεν ξερω κατα ποσο αληθευει αλλα μια φιλη μου ψυχολογος μου πε οτι εχει χρησιμοποιηθει και σαν θεραπευτικο μεσο σε επιληπτικους. αμα το εξακριβωσω σε καποιο συγγραμα θα ενημερωσω..

Andreas είπε...

Άσε τα συγγράμματα... Ψάξτο στο PubMed.

Μία γρήγορη αναζήτηση δείχνει πως ισχύει αυτό που σοθ είπε η φίλη σου. Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί αλλά και κάποιες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την κάνναβη και τα κανναβιδοειδή.

Αλλά άλλο πράγμα είναι να έχεις καρκίνο και να θες ένα αποτελεσματικό διεγερτικό της όρεξης, ή να κάνεις ερευνητικές υποθέσεις για την σκληρυνση κατά πλάκας, και άλλο πράγμα να κάνουν ανήλικοι χρήση χασίς.

Οι ανάγκες που πιθανόν να καλύπτονται με τη χρήση ναρκωτικών, μπορούν να καλυφθούν με πολύ καλύτερους τρόπους. Ειδικά όταν είναι κανείς έφηβος ή παιδί.

Andreas είπε...

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στους Πρωταγωνιστές, στο MEGA, έχει τώρα εκπομπή μέσα σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα. Άνθρωποι λένε τις ιστορίες τους, και μόλις τώρα είχε έναν νεαρό που έχει ψύχωση, ο οποίος έκανε χρήση κάνναβης... Η εκπομπή πρέπει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για το ευρύ κοινό, που όπως και να το κάνουμε, δεν είναι εξοικειωμένο με την ψυχική ασθένεια.