Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

αυτοκτονικός ιδεασμός


Με την επικαιρότητα να είναι αυτή που είναι, μια πολύ συχνή ερώτηση που κάνανε τα παιδιά είναι αν ο αυτοκτονικός ιδεασμός υπάρχει πράγματι. Και η απάντηση είναι πως βέβαια και υπάρχει. Στα αγγλικά είναι suicidal ideation, και μπορεί η μετάφραση να μην ακούγεται καλά, αλλά ας ανέπτυσσαν οι Έλληνες την επιστήμη για να του δίναμε καλύτερο όνομα!

Άκουσα εκείνον τον ψυχίατρο να μιλάει στην εκπομπή του Μάκη, αλλά αυτό που είπε μου φάνηκε περισσότερο μια πολιτική δήλωση, παρά μια επιστημονική ανάλυση.

Και επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς που τελικά αυτοκτονούν είχαν πει ότι θα αυτοκτονήσουν, καταλαβαίνετε πως πρέπει να το παίρνουμε στα σοβαρά οταν κάποιος λέει πως θέλει να αυτοκτονήσει.

Επίσης, στις περισσότερες των περιπτώσεων συνδυάζεται με μια ψυχιατρική νόσο, όπως είναι η μείζων κατάθλιψη.

Αυτά τα ολίγα... Και αν κάποιος το σκέφτεται σοβαρά, ή αισθάνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα, ας ζητήσει βοήθεια. Οι γιατροί για αυτό υπάρχουν, για να βοηθάνε!

Υ.Γ. Το σχήμα στην αρχή της σελίδας είναι παλιό (1999). Για να βρείτε τι ισχύει σήμερα ανατρέξτε σε πιο σύγχρονα περιοδικά και πανεπιστημιακά βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: