Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Guten Tag!

Πρώτη ανάρτηση - πρώτη μέρα Παθολογία σήμερα στο Αλεξάνδρα.

Είχα κάνει πέρσι ένα μήνα Θεραπευτική εκεί. Το κτήριο είναι παλιό και λίγο καταθλιπτικό. Καμία σχέση με το Αττικό ή το ανακαινισμένο Λαϊκό. Ακόμα και το Ιπποκράτειο το φτιάξανε, το Αλεξάνδρα ακόμα... Ας ελπίσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης να είναι ψηλό.

Μαζί μας σήμερα ήταν και μια κοπέλα από τη Γερμανία. Εξ ου και ο τίτλος του post. Θα κάνει την Παθολογία στη χώρα μας. Πρέπει να είναι βαρετά να μιλάνε οι άλλοι ελληνικά και εσύ να κάθεσαι και να περιμένεις πότε θα σου μιλήσουν στα αγγλικά. Μακάρι να περάσει καλά εδώ, να κάνει φίλους και να εξασκηθεί όσο γίνεται στην Παθολογία.

Η πρώτη κυρία που είδα σήμερα, είχε κάνει εμετούς χθες μετά τη λήψη πολλών φαρμάκων. Όταν τη ρώτησε ο ειδικευόμενος αν τα πήρε για να αυτοκτονήσει του απάντησε "κάπως έτσι". Όταν τη ρώτησα εγώ μου είπε πως τόσα φάρμακα παίρνει συνήθως, απλά χθες τα πήρε σε μικρό διάστημα το ένα από το άλλο και χωρίς να έχει φάει τίποτα όλη μέρα. Μέσα στη μέρα θα γινόταν ψυχιατρική εκτίμηση.

Της πήρα την πίεση και μέτρησα τους σφυγμούς της. Το ίδιο έκανα και για μία άλλη κυρία.

Μεταξύ των αρρώστων και μια δεκαπεντάχρονη τσιγγάνα, έγκυος, με πυρετό και ρίγος. Ίσως να έχει μια ουρολοίμωξη. Ένα επιπλέον διαγνωστικό πρόβλημα θέτει ο μικρός αριθμός λευκών και αιμοπεταλίων που συνοδεύουν τον μικρό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Και μια ενδιαφέρουσα αφήγηση από τον καθηγητή πριν αρχίσει το μάθημα: Όταν ήταν ειδικευόμενος είχε άρρωστη την κυρία Μ, μια γνωστή και πλούσια Ελληνίδα. Σε όλους με όσους ερχόταν σε επαφή στο νοσοκομείο, τους πρόσφερε υποτροφίες, αφού πρώτα με τον τρόπο τους είχαν αναγνωρίσει το πόσο σπουδαία ήταν. Ο Ν. όμως δεν ήθελε να συμπεριφερθεί διαφορετικά από ό,τι θα της συμπεριφερόταν αν ήταν οποιαδήποτε άλλη ασθενής. Για παράδειγμα, μπαίνει στο δωμάτιο και ήταν εκεί ο κύριος Μ. Για να κάνει όπως εκείνος νόμιζε σωστά τη δουλειά του του ζητά να βγει έξω. Σε μια στιγμή η Μ. τον ρωτάει: "Είσαι πλούσιος Ν;" "Εξαρτάται τι εννοούμε όταν λέμε πλούσιος. Εγώ αισθάνομαι πλούσιος γιατί έχω παραπάνω από όσα μου χρειάζονται." "Αμάξι έχεις;" "Όχι." "Σπίτι έχεις;" "Όχι." Κόντεψε να λιποθυμήσει η Μ. "Και τι θα κάνεις όταν τελειώσεις Ν;" "Θα πάω στην Αμερική;" "Έχεις υποτροφία;" "Όχι, με δικά μου λεφτά." Δεν του πρόσφερε ποτέ υποτροφία. Τι να τον κάνεις το πλούτο άμα δεν έχεις και αρχοντιά;

Λόγω των καταλήψεων πέρσι δε δώσαμε εξετάσεις στην Οφθαλμολογία. Θα δίναμε τώρα διπλή εξεταστική. Και πράγματι, αυτοί που ήταν στο Μεταξά δίνουν μεθαύριο. Εμείς που κάναμε το μάθημα στο Αττικό θα έχουμε μόνο την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Γιατί αυτό; Δε θα έπρεπε αυτά τα διαδικαστικά να διεκπεραιώνονται προς όφελος των φοιτητών; ή μήπως το διδακτικό τους έργο ήταν τόσο σπουδαίο κατά τη διάρκεια της χρονιάς που τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα αφ' υψηλού; Hint: Δεν ήταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: