Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών



Η ελληνική κοινωνία έχει δυνατότητες απεριόριστες. Για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες όμως, απαιτούνται ηγεσίες που να μπορούν να δώσουν όραμα και ελπίδα και να κάνουν τις θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν επικρατεί ένα κλίμα μιζέριας και ενδοστρέφειας, οι δυνατότητες των Ελλήνων μένουν αναξιοποίητες και η χώρα χάνει ευκαιρίες. Επειδή όμως τα πράγματα εξελίσσονται με μεγάλες ταχύτητες διεθνώς, άμα χαθούν ευκαιρίες, δεν ξανάρχονται.

Αυτό σημαίνει πως η επόμενη κυβέρνηση δε θα επηρεάσει μόνο τη ζωή μας για μια τετραετία, αλλά μπορεί να την επηρεάσει για πολύ περισσότερο. Για αυτό ακριβώς τον λόγο οι εκλογές της Κυριακής έχουν μεγάλη σημασία. Και οι επιλογές μας για την κυβέρνηση της χώρας είναι δύο.

Ποια Ελλάδα θέλουμε; Μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης ή μια Ελλάδα της μιζέριας; Μια Ελλάδα με όραμα ή μια Ελλάδα με εσωστρέφεια; Μια Ελλάδα περήφανη και τολμηρή ή μια Ελλάδα φοβισμένη και άτολμη;

Με τις προηγούμενες εκλογές, περάσαμε από μια Ελλάδα που διοργάνωνε Ολυμπιακούς, που έκανε μεγάλα έργα, που πετύχαινε στόχους, που εξάρθρωσε την τρομοκρατία, σε μια Ελλάδα που κυριαρχούν τα σκάνδαλα και τα συμφέροντα των ημέτερων, σε μια Ελλάδα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς σχέδιο.

Σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε να καθορίσουμε το μέλλον του τόπου. Θέλουμε να συνεχιστεί η αναποτελεσματικότητα, το τέλμα και τα σκάνδαλα; Ή θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με σιγουριά, να αλλάξουμε το κλίμα της μιζέριας που επικρατεί και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του ελληνικού λαού για μια Ελλάδα ισχυρή, με ανάπτυξη και προκοπή;

Έτσι όπως είναι τα πράγματα, ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στα μικρότερα κόμματα, σημαίνει κυβέρνηση Καραμανλή, ενός ανθρώπου που ταυτίζει την αποτελεσματικότητα και την αλλαγή με τα λόγια. Τα λόγια τα είδαμε. Είναι κενά, δεν τα συνοδεύουν έργα. Αντίθετα, τα συνοδεύει ο κομματισμός και η αναξιοκρατία, η έλλειψη σχεδίου και η ακινησία. Αλλά με ακινησία ο τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά.

Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικός και ότι έχει όραμα για τον τόπο. Το ΠαΣοΚ, με το νέο του πρόγραμμά, μπορεί να δώσει στην Ελλάδα την ελπίδα και τις αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Για να προκόψει ο τόπος και να σπάσει η μιζέρια και η εσωστρέφεια. Για να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας και να αντικρίσουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον. Για να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις και να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Ο τόπος έχει ανάγκη από αρχές και αξίες και από πρόσωπα με όραμα. Και νομίζω πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να εγγυηθεί προσωπικά ότι τις αξίες που πρεσβεύει θα τις κάνει πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: