Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Η ηγεσία της χώρας

Έχω την αίσθηση πως η ηγεσία της χώρας, σε όλα τα επίπεδα, δεν αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που θέτει η εποχή μας και δεν μπορεί να δώσει λύσεις αλλά και να εμπνεύσει τον κόσμο.

Με την παρούσα κυβέρνηση δεν έχει γίνει καμία μεταρρύθμιση, καμία αλλαγή. Όταν στο διεθνές περιβάλλον τα πάντα αλλάζουν με γρήγορες ταχύτητες, είναι σαφές πως η ακινησία μας βλάπτει πολύ και περιορίζει τις δυνατότητές μας για το μέλλον.

Οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, με φωτεινή εξαίρεση τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν μπορούν να προτείνουν αποτελεσματικές λύσεις, είναι απλώς σταθερά αντί. Αντίθετοι με τη σημερινή ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα, λες και μπορεί η Ελλάδα να ζει απομονωμένη στον δικό της κόσμο.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαράγουν διαρκώς στερεότυπα και μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων. Καμία σοβαρή ανάλυση, κανένας προβληματισμός για το μέλλον του τόπου. Σχόλια μικροκομματικά παίρνουν τη θέση της σοβαρής πολιτικής συζήτησης, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να διαμορφώσει σαφή εικόνα για την πραγματικότητα.

Σα να μην έφτανε αυτό, επικρατεί αδιαφάνεια αλλά και χρηματοδότηση από το κράτος με τη μορφή διαφημίσεων. Όλα αυτά δείχνουν πως η δημοκρατία μας έχει βαθιά προβλήματα

Πέρα από αυτά, στον χώρο του πολιτισμού, των επιστημών αλλά και της εκκλησίας, λείπουν οι ηγετικές μορφές που θα μπορούσαν να ασκήσουν σημαντική θετική επιρροή στην κοινωνία. Γίνονται προσπάθειες ατομικές ή σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά στο επίπεδο της ηγεσίας υπάρχει σημαντικό έλλειμμα.

Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα; Νομίζω πως ναι. Και χωρίς ηγεσία με προσόντα και όραμα, είναι πολύ δύσκολο ο κόσμος να απαιτήσει αλλαγές προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: