Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Λέγεται ότι λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Πρόεδρος έκανε ένα διάλειμμα για να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να πείσει έναν δικαστή να αλλάξει την ψήφο του. Ο Παπανδρέου είχε αθωωθεί για μία ψήφο. Αν άλλαζε ο δικαστής την ψήφο του, θα υπήρχε ισοψηφία και τότε η (καταδικαστική) ψήφος του Προέδρου θα μετρούσε διπλή, και ο Ανδρέας θα καταδικαζόταν.

Την ιστορία τη μετέφερε ο μετέπειτα Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ότι του την είχαν εκμυστηρευτεί, αλλά δεν ήξερε ο ίδιος κατά πόσο τα πράγματα έγιναν όντως έτσι. Εγώ μεταφέρω αυτό που είπε ο Γιαννόπουλος, για ιστορικούς λόγους.

"Είναι ευκαιρία, που τους γονείς σου τους σκότωσαν οι ΕΛΑΣΙΤΕΣ, να πάρεις την εκδίκησή σου από την Αριστερά", φέρεται να του είπε ο Πρόεδρος.

"Εγώ δε στέλνω στη φυλακή έναν Πρωθυπουργό για την κατάθεση ενός λωποδύτη" απάντησε ο Δικαστής.

Τέτοιους δικαστές χρειαζόμαστε. Ανεξάρτητους, Ηθικούς, Έντιμους. Που λειτουργούν τη Δικαιοσύνη και όχι τα πολιτικά κόμματα.

Τέτοια Δικαιοσύνη χρειαζόμαστε και τώρα. Γιατί όλος αυτός ο κυκεώνας είναι εύκολο να κουκουλωθεί. Αλλά όσο εύκολο είναι να κουκουλωθεί, άλλο τόσο εύκολο είναι και να ξεσκεπαστεί.

Όλα πρέπει να βγουν στο φως. Η διαφάνεια είναι το πολιτικό αίτημα της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: