Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

ελληνική εκπαίδευση

Νομίζω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εκπαίδευση σήμερα είναι ότι το σχολείο πρέπει να κοινωνικοποιεί τα παιδιά. Αν δεν υπάρχει καλή κοινωνικοποίηση ξεχάστε τις ψηλές αποδόσεις και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Τώρα, θα μου πεις, πώς να γίνει αυτό; Δηλαδή το σχολείο να σου βρίσκει και γκόμενα;

Εγώ σου λέω πως αν σου βρει και αν φροντίσει η προσωπικότητά σου να είναι ολοκληρωμένη, θα αποδώσεις και καλύτερα.

Δεν είναι μόνο θέμα σεξουαλικής αγωγής, που στη χώρα μας είναι ανύπαρκτη. Δεν είναι δηλαδή θεωρητικό μόνο το θέμα. Αλλά και πρακτικό. Νομίζω πως η εκπαίδευση θα βελτιωθεί πολύ αν τα παιδιά περνάνε περισσότερες ώρες στο σχολείο και αν εκεί γίνεται αποτελεσματική κοινωνικοποίηση. Δηλαδή χρειάζονται ειδικοί, πρόγραμμα, διάθεση, και πάνω από όλα κατανόηση της σοβαρότητας του πράγματος.

Και, για να μη λέω όλα τα κακά, να πω και ένα πολύ θετικό στοιχείο του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Σε κάθε γειτονιά έχουμε και από ένα σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με την Αγγλία και την Αμερική, τα σχολεία μας έχουν λίγα παιδιά. Εδώ δεν υπάρχει ο συνωστισμός που θα βρεις στις χώρες αυτές. Και έτσι νομίζω εξηγείται το μικρό ποσοστό bullying στη χώρα μας. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα κρούσματα με bullies, αλλά και γενικά τα περιστατικά βίας, είναι πιο συχνά σε σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών, όπως το συγκρότημα της Γκράβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: