Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Το μεγαλείο της κβαντικής φυσικής (1)

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τις μπάλες. Από μικρά παιδιά ερχόμαστε σε επαφή με μπάλες όλων των ειδών, τις πιάνουμε, τις σπρώχνουμε, τις πετάμε, προβλέπουμε την τροχιά που θα διαγράψουν.

Ταυτόχρονα, όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τα κύματα που δημιουργούνται στη μπανιέρα ή στη θάλασσα. Τι πιο φυσικό από τα μικρά κύματα που δημιουργούνται σε μια λίμνη όταν ένα παιδί πετάξει μια πέτρα;

Ας παίξουμε λιγάκι. Για να μην κάνω τη ζωή μας δύσκολη, δε θα βάλω λόγια, αλλά θα σας δείξω κάτι σε μια φωτογραφία. Νομίζω πως όλοι βλέπουμε τι γίνεται με τα κύματα του νερού.



Θα μου πεις τώρα, με μπάλες και κύματα ασχολείσαι; Κοίτα, από μικρός με ενθουσίαζε το σύμπαν και η φυσική. Είναι όντως συναρπαστική η επιστήμη και μέχρι το τέλος του post θα το έχεις διαπιστώσει και μόνος σου (ή μόνη σου -ελπίζω να με διαβάζουν και κορίτσια, ε!)

Λοιπόν, αφού οι μπάλες και το νερό σου φαίνονται εύκολα πράγματα, θα σου μιλήσω για κάτι άλλο με το οποίο είμαστε όλοι εξοικειωμένοι: το φως. Ναι, το φως. Τι νομίζεις ότι είναι το φως;

Ο Christian Huygens (είναι Δανός και προφέρεται Χόχενς, αλλά επειδή η προφορά μου δεν είναι καλή, κάνε κλικ εδώ για να δεις πώς το προφέρουν οι ίδιοι οι Δανοί!) είπε πως το φως είναι κύμα.

Ο Isaac Newton (αυτός με τη βαρύτητα) είπε πως είναι μικρές μπάλες. Και επειδή είχε μεγαλύτερο κύρος από τον Δανό, οι επιστήμονες για 150 χρόνια έδιναν μεγαλύτερη βάση στη γνώμη του.



Ώσπου έρχεται ένας Άγγλος, που από μικρός ήταν πανέξυπνος, ο Thomas Young, και αποδεικνύει με πείραμα ότι το φως συμπεριφέρεται όπως και τα κύματα που δείξαμε στη φωτογραφία προηγουμένως! Για όποιον ενδιαφέρεται, η ομιλία του στο Royal Society είναι εδώ.

Για να μην τα πολυλογώ*, φτάνουμε στις αρχές του 20ού αιώνα να έχουμε κάποια πειράματα που υποστηρίζουν τη μια και κάποια πειράματα που υποστηρίζουν την άλλη θεωρία. Τι μπορείς να κάνεις; Να δεχτείς τη μία και να απορρίψεις την άλλη, θα σου μείνουν κάποια πειράματα που όχι μόνο δε θα εξηγούνται από τη θεωρία που διάλεξες, αλλά θα διαψεύδονται κιόλας! Σκέτη παράνοια!

Είχαμε φτάσει στο σημείο, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή να διδάσκεται στα πανεπιστήμια η θεωρία του Νεύτωνα και Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο (τότε κάνανε μάθημα και τα Σάββατα) η θεωρία του Huygens!

(To be continued... Και μη μου πεις ότι δε σου κίνησα την περιέργεια! Με το άλλο post θα σου μεταδώσω και τον ενθουσιασμό μου, πού θα πάει!)

*Μόλις πήδηξα τον ηλεκρομαγνητισμό με τον Maxwel και το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο με τον Einstein και τον Planck...

Δεν υπάρχουν σχόλια: