Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Προεδρικές Εκλογές '08 - Υποψηφιότητες


Συζητάνε δυο κάτοικοι του Νιου Χάμσαϊρ για τις εκλογές. "Τι λες για αυτόν τον υποψήφιο;" ρωτάει ο ένας τον άλλο. "Δεν είμαι σίγουρος", του απαντά, "τον έχω συναντήσει μόνο τρεις φορές."

Το Νιου Χάμσαϊρ, όπως και η Αϊόβα, είναι από τις πρώτες πολιτείες που ψηφίζουν στις εκλογές -και άρα και από τις πρώτες που βγάζουν αποτελέσματα- και δημιουργούν κλίμα. Καλό αποτέλεσμα σε αυτές τις πολιτείες είναι απαραίτητο για κάποιον που θέλει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ανέκδοτο θέλει να πει πως ενώ οι υποψήφιοι είναι τόσο δύσκολο να τους προσεγγίσεις, στην Αϊόβα κάνουν προεκλογική εκστρατεία πολύ κοντά στον κόσμο. Μπαίνουν σε καφετέριες, γευματίζουν σε εστιατόρια, μιλάνε με τις σερβιτόρες... Κάθε λάθος μπορεί να τους κοστίσει.

Όπως αυτό που λένε ότι έκανε η Χίλαρι στην Αϊόβα. Που ενώ χαιρέτησε τη σερβιτόρα στην αρχή, όταν τελείωσε οι άνθρωποί της έδωσαν μπουρμπουάρ στον διευθυντή για να της τα δώσει μετά. Η σερβιτόρα παρεξηγήθηκε και της χάλασε τη δημόσια εικόνα.

Γι'αυτό οι υποψήφιοι προσπαθούν να είναι προσεκτικοί, να δείχνουν προσιτοί και ανθρώπινοι, φιλικοί και ζεστοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Ακόμα θυμάμαι σκηνές με τον Κέρυ και τον Μπους να τρώνε χάμπουργκερς και να πίνουν κόκα κόλα μαζί με τον κόσμο.

Και επειδή στους καιρούς μας έχουμε αναπτυγμένη την τεχνολογία, δίνουν και παίρνουν τα ηχογραφημένα μηνύματα στους τηλεφωνητές των πολιτών. "Γεια σου, είμαι ο Μπάρακ Ομπάμα. Βρήκα το τηλέφωνό σου από έναν φίλο. Θα σου ήμουν υπόχρεος αν με βοηθούσες με αυτή την καμπάνια για την Προεδρεία."



Βέβαια η χαρά αυτού που έλαβε το μήνυμα δεν κρατάει πολύ. Σύντομα μαθαίνει πως το ίδιο μήνυμα έχουν λάβει χιλιάδες άλλοι συντοπίτες του.

Έλεγε, που λέτε, ένας δημοσιογράφος του BBC, πως πιο εύκολα μπορεί να κάνει μια ανεπίσημη κουβεντούλα με τον Πάπα, παρά με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϋ. Εκτός και αν είναι... από την Αϊόβα!

Με τον Μιτ είχε δημιουργηθεί ένα ζήτημα στα μέσα ενημέρωσης, γιατί είναι Μορμόνος. Ξέρετε, σαν και αυτά τα Αμερικανάκια που έρχονται στην Αθήνα με τα κουστούμια τους, τα γαλανά μάτια τους και τα χαμόγελά τους. Ιδρυτής τους ήταν ο Τζόσεφ Σμιθ, ο οποίος τους έπεισε ότι ένας άγγελος του έδωσε κάτι χρυσές πλάκες στις οποιές περιεχόταν ένα σημαντικό πνευματικό μήνυμα, το οποίο αυτός "μετέφρασε" στα αγγλικά, εκδίδοντας μια νέα Βίβλο.

Στις ταινίες θα τους δείτε να έχουν και πολλές γυναίκες. Φαίνεται πως ο ιδρυτής τους ήταν υπέρ της πολυγαμίας... Α, και κάτι τελευταίο: η έδρα τους είναι στην Γιούτα.

Τέλος πάντων. Ο Ρόμνεϋ που λέτε δίχασε τους Αμερικάνους. Σου λέει, και αν επηρεαστεί από την εκκλησία των Μορμόνων ως πρόεδρος; Ως απάντηση, έδωσε έναν μνημειώδη λόγο, που υπερασπίζεται τη θρησκευτική ελευθερία, μια αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η Αμερική.





Αλλά δεν είναι μόνο ο Ρεπουμπλικάνος Μορμόνος που έχει προβλήματα θρησκευτικής φύσεως. Φήμες εκτοξεύονται κατά του Αφροαμερικανού Δημοκρατικού υποψηφίου Μπάρακ Ομπάμα ότι είναι μουσουλμάνος. Τι και αν ο ίδιος είναι Προτεστάντης. Σου λέει μαύρος είναι, ο κόσμος θα τσιμπήσει. Και με την τρομοϋστερία, θα χάσει μπόλικους ψήφους... Κάτι σαν και αυτό που λέγανε για τον Βενιζέλο, ότι είναι Εβραίος...

Όπως βλέπετε, δε λείπουν τα βρώμικα κόλπα. Ιδίως στις προεδρικές εκλογές. Δεν είναι και λίγο να σε παίρνουν τηλέφωνο και να σε ενημερώνουν ότι οι εκλογές είναι την άλλη Κυριακή ενώ είναι αύριο, επειδή τα δημογραφικά σου στοιχεία ταιριάζουν με αυτά ψηφοφόρου του αντίπαλου κόμματος.

Αλαζονεία, δύναμη και εξουσία, λάμψη και φήμη, βρώμικα κόλπα και υψηλά ιδανικά, ένα εκρηκτικό μείγμα για ένα σημαντικό αξίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: