Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Θες να συμβιώσουμε ελεύθερα;



Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ένα θέμα να δημιουργείται από το πουθενά, για το τι είναι και τι δεν είναι πορνεία. Κατά τη γνώμη μου γίνεται μια σύγκρουση μέσα στην ελληνική εκκλησία μεταξύ δυο πόλων. Από τη μια έχουμε ανθρώπους που πιστεύουν ότι η ηθική τους έχει οικουμενική ισχύ. Από την άλλη, έχουμε ανθρώπους που πιστεύουν ότι η ηθική προκύπτει από τη θεολογία, δηλαδή άλλη ηθική έχει ισχύ μέσα στην εκκλησία και άλλη ηθική μπορεί να ισχύει εκτός της εκκλησίας, αλλά η εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να θεωρεί πως η ηθική της έχει ισχύ ανεξάρτητα από την θεολογία την οποία η ηθική καλείται να υπηρετήσει.

Πάρτε παράδειγμα τον Πάπα. Πρέπει να κάνετε αυτό, αυτό είναι σωστό και αυτό είναι αμαρτία. Καμία ευελιξία. Η ηθική είναι αυτοσκοπός και όχι το μέσο για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού (η ένωση με τον Θεό, η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, η ευτυχία των ανθρώπων, οτιδήποτε). Φαίνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που δε βλέπει την ηθική αυτονομημένα, αλλά πάντα μέσα σε κάποιο πλαίσιο το οποίο ορίζει την ηθική αλλά και το τμήμα του πληθυσμού στο οποίο έχει ισχύ. Φαίνεται επίσης πως υπάρχουν ισχυρές συντηρητικές δυνάμεις οι οποίες είναι διατεθειμένες να δώσουν μάχη.

Είπε ο Άνθιμος πως οι δηλώσεις ήταν του ενός (δηλαδή του Αρχιεπισκόπου) αλλά η ανακοίνωση (που μιλάει για πορνεία κλπ) είναι των δεκατριών. Ναι, το καταλάβαμε! Πόσο αστεία φαίνονται όλα αυτά όταν λάβουμε υπόψη μας την συγχρονη πραγματικότητα και ζωή της ελληνικής κοινωνίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: