Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Για τη λήψη αποφάσεων χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός, ορθός λόγος και όχι φόβος


Διάβαζα αποσπάσματα από μια συνέντευξη του ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής κ. Κωνσταντόπουλου. Έλεγε πως λόγω του πανικού που δημιουργήθηκε για το εμβόλιο της νέας γρίπης, πολλοί γονείς δεν εμβολίασαν τα παιδιά τους και για τα άλλες ασθένειες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού αρρώστων παιδιών από αυτά τα νοσήματα.

Αυτές τις μέρες διαγράφηκε από τον κατάλογο των γιατρών του γενικού ιατρικού συμβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας ο Andrew Wakefield, ο γιατρός που το 1998 συνέδεσε το τριπλό εμβόλιο της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς με τον αυτισμό. Όπως αποδείχτηκε, η σύνδεση αυτή ήταν αβάσιμη και ο τρόπος με τον οποίο ο γαστρεντερολόγος αυτός διεξήγαγε την έρευνά του δεν ήταν σωστός.

Παρόλα αυτά η ζημιά είχε γίνει. Δημιουργήθηκε πανικός σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των εμβολιασμών έπεσε, και ο αριθμός των ατόμων που νόσησαν από αυτές τις ασθένειες και που ταλαιπωρήθηκε από τις επιπλοκές των ασθενειών αυξήθηκε. Ενδεικτικά, για τη Μεγάλη Βρετανία, παραθέτω τον παρακάτω πίνακα που δημοσιεύει το BBC:



Οι φήμες και οι εικασίες, ανεξάρτητα από τις προθέσεις αυτών που τις παράγουν και τις αναπαράγουν, μπορούν να έχουν βαθιά αρνητικές συνέπειες. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να έχει το κοινό εμπιστοσύνη στους ειδικούς για ένα συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί ο πανικός να πουλάει, μπορεί η αμφιβολία να ριζώνει εύκολα στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής μόνο ο ορθός λόγος μπορεί να μας βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: