Τετάρτη 4 Μαΐου 2011
Πρώτες εντυπώσεις (1): Απίστευτη γραφειοκρατία
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου κάνει εντύπωση στην ειδικότητα είναι ο απίστευτος όγκος γραφειοκρατικής δουλειάς που πέφτει στους ώμους των ειδικευομένων. Εισαγωγές, εξιτήρια, παρακλινικές εξετάσεις, όλα καταγράφονται λεπτομερώς. Είναι αυτονόητο ότι η γραφειοκρατία είναι σημαντική για τον ασθενή και την κοινωνία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι σε... χαρτιά!
Όταν το κράτος αγοράζει προγράμματα ώστε το εργαστήριο να περνάει αυτόματα εκεί τα στοιχεία, γιατί να πρέπει ο ειδικευόμενος να κατεβαίνει κάθε τόσο δύο ορόφους να μαζεύει χαρτιά και μετά να περνάει τα στοιχεία σε άλλα χαρτιά!?!? Είναι πέρα από κάθε λογική. Είναι αντιπαραγωγικό. Κουράζει αφάνταστα τους ειδικευόμενους τη στιγμή που χρειάζονται όλες τους τις δυνάμεις για το επιστημονικό κομμάτι της δουλειάς τους. Ξεκουράστε τους ειδικευόμενους από περιττές εργασίες, απελευθερώστε δημιουργικές δυνάμεις, αξιοποιήστε σωστά το χρόνο και τις δυνατότητες των ανθρώπων!
Σε άλλα νοσοκομεία μπορεί να συμβαίνει το αυτονόητο: να ανοίγει ο ειδικευόμενος το κομπιούτερ που έχει μπροστά του, στο οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο το πρόγραμμα που έχει πληρώσει το δημόσιο, να παίρνει όλα τα εργαστηριακά στοιχεία της ημέρας και με ένα κλικ να εκτυπώνει την καρτέλα του ασθενούς ενημερωμένη με τα νέα στοιχεία. Δε θέλει κόπο για να αλλάξει το σύστημα με το οποίο οργανώνεται η δουλειά στο ελληνικό δημόσιο.
Τα παράπονα για τη γραφειοκρατία μη φανταστείτε πως αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα. Νέοι γιατροί παραπονιούνται και σε χώρες όπως η Αμερική και η Γερμανία για την απίστευτη γραφειοκρατική δουλειά που πρέπει να βγάλουν σε πέρας. Η γραφειοκρατία είναι απαραίτητη για τόσο πολλούς λόγους. Μικρές βελτιώσεις όμως είναι ευπρόσδεκτες από αυτούς που φέρουν το βάρος της δουλειάς!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου