Έχετε ακούσει ότι όσοι κάνουν το εμβόλιο της γρίπης το κάνουν κάθε χρόνο. Γιατί δεν αρκεί μια φορά; Διότι οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται και πρέπει κάθε χρόνο να κάνεις το εμβόλιο που σε καλύπτει για εκείνη τη χρονιά.
Βλέπεις, οι πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού της γρίπης στις οποίες μας ευαισθητοποιεί το παρόν εμβόλιο, η νευραμινιδάση και η αιμαγλουτινίνη (η οσελταμιβίρη, το γνωστό Ταμιφλού, είναι αναστολέας της νευραμινιδάσης), υφίστανται εύκολα μεταλλαγές, με αποτέλεσμα το εμβόλιο να έχει "παλιώσει" σε ένα χρόνο. Άσε που ούτως ή άλλως δεν προστατεύει από όλους τους ιούς που προκαλούν γρίπη.
Λοιπόν, φαίνεται πως η έρευνα για ένα καινούριο εμβόλιο βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν εμβόλιο που σχετίζεται με μια διαφορετική πρωτεΐνη, την Μ2 (η αμανταδίνη είναι γνωστός αναστολέας αυτής της πρωτεΐνης), που υπάρχει στην επιφάνεια όλων των στελεχών τύπου Α (ο τύπος που προκαλεί πανδημίες) του ιού της γρίπης, μια πρωτεΐνη που δε μεταλλάσσεται τόσο εύκολα...
Βέβαια, είμαστε μακρυά από την ευρεία χρήση του από τον πληθυσμό. Αλλά όπως και να έχει, ένα εμβόλιο που να προστατεύει από πανδημίες γρίπης, που μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή, που μπορεί να παραχθεί και να αποθηκευτεί πριν το ξέσπασμα μιας επιδημίας, και που μπορεί να δοθεί σαν εμβόλιο ρουτίνας και να προστατεύει από μελλοντικές επιδημίες είναι κάτι που αξίζει να ερευνηθεί σε βάθος.
Ειδικά τη στιγμή που ο κίνδυνος μιας πανδημίας της γρίπης των πουλερικών είναι ορατός. Πέρα όμως από αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως κάθε χρόνο διακόσιες πενήντα με πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη γρίπη. Το όφελος θα είναι μεγάλο. Μακάρι οι μελέτες που θα ακολουθήσουν να είναι και αυτές θετικές. Και αυτό, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου