Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ας μιλήσουμε για το σεξ!


Παρακολούθησα την Παρασκευή δυο διαλέξεις του αναπληρωτή καθηγητή της Γυναικολογίας κυρίου Δεληγεώρογλου, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα εφηβικής γυναικολογίας, που έδωσε στα πλαίσια της Εφηβικής Ιατρικής στο Χωρέμειο Αμφιθέατρο του Παίδων "Η Αγία Σοφία".

Ο Δεληγεώρογλου είναι εξαιρετικός ομιλητής. Και έθιξε ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα. Με αφορμή λοιπόν αυτές τις διαλέξεις για την κύηση και την αντισύλληψη στην εφηβεία, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τον προβληματισμό μου για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα οι κυήσεις σε κοπέλες στην εφηβεία αποτελούν το 10% των κυήσεων. Το νούμερο είναι από μόνο του συγκλονιστικό. Και ο αριθμός των εκτρώσεων είναι πολύ μεγάλος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Από ό,τι φαίνεται, και σε αυτό συμφωνεί και η δικιά μου πείρα από τους εφήβους που βλέπουμε στο Κέντρο Εφήβων, οι έφηβοι στην Ελλάδα έχουν έλλειμμα ενημέρωσης για ζητήματα σεξουαλικής αγωγής. Οι γονείς δεν ενημερώνουν τα παιδιά τους με σωστό τρόπο, ενώ στα σχολεία απουσιάζει μάθημα σεξουαλικής αγωγής. Αυτή η νοοτροπία δημιουργεί πολλά προβλήματα, και, κατά τη γνώμη μου, είναι υπεύθυνη κατά κύριο λόγο για τις κυήσεις και τις εκτρώσεις, με ό,τι αυτές συνεπάγονται, στην εφηβική ηλικία.

Υπάρχουν κοπέλες που αντιμετωπίζουν την έκτρωση ως μέθοδο αντισύλληψης. Υπάρχουν αγόρια και κορίτσια που δε γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα σχετικά με το σεξ, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την αντισύλληψη. Υπάρχουν γονείς που ντρέπονται να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτά τα θέματα, ή που όταν μιλάνε προσπαθούν απλά να τα αποτρέψουν από το να ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές χωρίς να τα προετοιμάζουν για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε ένα τόσο κρίσιμο για τη ζωή τους ζήτημα. Και φυσικά, το κράτος, φοβούμενο τις αντιδράσεις ορισμένων υπερ-συντηρητικών κύκλων, διστάζει να εντάξει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Το να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, το να αποφεύγουμε να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτά τα ζητήματα δεν είναι χωρίς συνέπειες. Και οι συνέπειες της δικής μας ατολμίας είναι πολύ βαριές. Ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εκτρώσεις, επιπλοκές από τις επεμβάσεις που μπορούν να ταλαιπωρήσουν τη γυναίκα στην  υπόλοιπή της ζωή και να την εμποδίσουν να κάνει παιδιά αργότερα, είναι ο θλιβερός απολογισμός της έλλειψης σωστής ενημέρωσης.

Είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο καθηγητής, για την προσπάθεια που κάνει να ενημερώσει μαθητές σε σχολεία. Και εκεί, διαιωνίζεται η εκπαίδευση δύο ταχυτήτων, με τα καλά ιδιωτικά σχολεία να ζητούν τις υπηρεσίες του, και να ενημερώνουν τους μαθητές τους, ενώ τα δημόσια σχολεία να παραμένουν διστακτικά. Και τα παιδιά να διψάνε να μάθουν έγκυρα και σωστά σχετικά με το σεξ.

Εντύπωση μου έκανε μια πολύ έξυπνη κίνηση του καθηγητή όταν μίλαγε σε μαθητές. Επειδή διαπίστωσε πως τα παιδιά ήταν διστακτικά να ρωτήσουν πράγματα που τους απασχολούν μπροστά στους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, τους ζήτησε να γράψουν ανώνυμα τις απορίες τους. Το αποτέλεσμα; Κάθισε για ώρες μετά το πέρας της ομιλίας του για να απαντήσει στις απορίες που είχαν τα παιδιά. Και από ό,τι φάνηκε, τα παιδιά αγνοούσαν ακόμα και στοιχειώδη πράγματα.

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι τη συστολή των γονιών να μιλήσουν για αυτά τα ζητήματα στα παιδιά τους. Όμως αυτό είναι λάθος. Και επειδή οι γονείς θέλουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τα παιδιά τους, πρέπει να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να μιλήσουν με τα παιδιά τους, να τους εξηγήσουν ποια είναι η ώριμη συμπεριφορά, να τους μιλήσουν για τους κινδύνους αλλά και για τις προφυλάξεις, ώστε τα παιδιά να είναι έτοιμα και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του σεξ με ωριμότητα.

Ξέρετε, οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά επηρεάζονται από τους γονείς τους, ανεξάρτητα από το ότι οι γονείς νομίζουν πως δεν ασκούν και μεγάλη επιρροή στα παιδιά τους σε αυτά τα ζητήματα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν την επιρροή σας σωστά. Χωρίς να κάνετε διακρίσεις και να λέτε άλλα πράγματα στα αγόρια και άλλα στα κορίτσια. Και χωρίς να μένετε στο "μην το κάνεις, δεν είναι αυτό για την ηλικία σου". Μιλήστε ανοιχτά, πάρτε πρωτοβουλίες, αποδεχτείτε πως τα παιδιά σας θα κάνουν, ή ήδη κάνουν, σεξ, πως έχουν επιθυμίες και ανάγκες όπως είχατε και σεις στην ηλικία τους, εξηγήστε τους πως υπάρχουν κίνδυνοι, δείξτε τους πώς είναι τα προφυλακτικά, αποδεχτείτε πως η κόρη σας μπορεί να ξεκινήσει τα αντισυλληπτικά, και σταθείτε κοντά τους.

Και το κράτος, επιτέλους να ξεπεράσει το συντηρητισμό του και να εκσυγχρονιστεί στον τομέα αυτό. Δεν μπορεί να περιμένει να αλλάξουν οι νοοτροπίες στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει αυτό να είναι μπροστάρης της αλλαγής. Και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη δημόσια υγεία που η έλλειψη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης προκαλεί. Σωστή και χωρίς υπεκφυγές διδασκαλία στα σχολεία, εύκολη πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης, ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος. Το μακροπρόθεσμο όφελος θα δικαιώσει τους πολιτικούς που θα πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και η προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία θα είναι ανεκτίμητη.




Το blog ελπίζει να βοηθήσει μέσω του προβληματισμού που θα προκαλέσει αυτή η ανάρτηση. Μπορεί η συμβολή μας να είναι περιορισμένη. Αλλά κάνουμε αυτό που μπορούμε.

Για όποιες τυχόν απορίες υπάρχουν σχετικά με αυτά τα ζητήματα, δημιουργήσαμε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου μπορεί όποιος ή όποια θα ήθελε να ρωτήσει κάτι, να στείλει ένα email ανώνυμα και να λάβει μια απάντηση στο ερώτημά του χωρίς να γίνεται φανερή η ταυτότητά του. Η διεύθυνση email είναι andreasmed.blogspot.com@gmail.com Επίσης μπορείτε να γράφετε τις απορίες σας και στο blog, ανώνυμα πάλι, ώστε να πάρετε μια απάντηση.

2 σχόλια:

Spiros είπε...

Αυτή η τεράστια ολιγωρία και υποκρισία έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές και άπειρο πόνο.

Βέβαια, αρχίζει να αναρωτιέται κανείς σε πόσα πράγματα η Ελλάδα δεν είναι ακόμη στο Μεσαίωνα...

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν προοδευτικέ... ας σε ακούσουμε λοιπόν... (Ο φασισμός όμως... του "δεν έχουν λόγο" οι βαφτιζόμενοι από σας συντηρητικοί, δεν ταιριάζει με το προοδευτικό προφιλ)
Όσο για το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης... είναι απλά γελοία τα επιχειρήματα σας... όταν σε χώρες που έχει εφαρμοστεί όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά και αυξήθηκαν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και εκτρώσεις. Ας όμως θέλετε για τα παιδιά σας τέτοια "διαπαιδαγώγηση" πάρτε του ιδιαίτερα... Έλεος! Το θέμα αφορά αποκλειστικά τους γονείς που γνωρίζουν περισσότερο από κάθε άλλον το παιδί τους και πότε αυτό έχει φτάσει στη "ωριμότητα" του να το απασχολούν τέτοια θέματα.