Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Δουλεύοντας με Εφήβους



Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους εφήβους. Αν αρρωστήσουν πάνε στον Παιδίατρο ή στον Παθολόγο; Η απάντηση στο ερώτημα είναι σύνθετη και πολλοί γιατροί ενηλίκων δηλώνουν μη ειδικοί για προβλήματα της εφηβείας. Από την άλλη, η τάση που επικρατεί στην Παιδιατρική σήμερα είναι να αναλαμβάνει την υγεία του ανθρώπου από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι τη στιγμή που θα ενηλικιωθεί. Αλλά προς το παρόν, νομίζω, αυτή η αντίληψη δεν έχει γίνει επισημοποιηθεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία Παίδων να μη δέχονται εφήβους μεγαλύτερους από 14 ετών.

Επειδή η εφηβεία είναι μια περίοδος της ζωής του ανθρώπου με τα δικά της προβλήματα και ζητήματα, χρειάζονται γιατροί που να ασχολούνται με εφήβους και να είναι συνηθισμένοι στα σύνθετα προβλήματα αυτής της ηλικίας. Μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί το Κέντρο Πρόληψης και Υγείας των Εφήβων, του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία". Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει τη λειτουργία ενός κέντρου που παρέχει διαγνωστική, θεραπευτική αλλά και συμβουλευτική βοήθεια σε εφήβους, από 12 έως 19 ετών.

Τι είδους υπηρεσίες προσφέρονται; Τι ζητήματα αντιμετωπίζονται; Το κέντρο καταπιάνεται με ό,τι έχει σχέση με την υγεία και την ευεξία των εφήβων.

Κάποιους εφήβους (ή γονείς εφήβων) τους απασχολεί το βάρος τους. Αισθάνονται είτε ότι έχουν μικρό βάρος, είτε ότι έχουν μεγάλο βάρος. Στο Κέντρο Εφήβων μπορούν να διαπιστώσουν ειδικοί επιστήμονες αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα με το βάρος, και να βοηθηθεί ο έφηβος με ειδικό πρόγραμμα διατροφής από διαιτολόγο.

Κάποιοι έφηβοι αισθάνονται άγχος για τα μαθήματα. Ή αντιμετωπίζουν άλλου είδους ψυχολογικές πιέσεις και αδιέξοδα. Στο Κέντρο Εφήβων υπάρχουν ειδικοί παιδοψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι που μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν πριν ο έφηβος να γίνει ενήλικος.

Κάποια κορίτσια αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την περίοδό τους. Εξειδικευμένοι σε θέματα εφηβικής ιατρικής παιδίατροι και γυναικολόγοι μπορούν να διαγνώσουν και να δημιουργήσουν ένα θεραπευτικό πλάνο για το πρόβλημα.

Και βέβαια έχουμε τα συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα που απασχολούν όλες τις ηλικίες. Ενδοκρινολογικά, δερματολογικά, παθολογικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από έναν ειδικό επιστήμονα, ή από μια ομάδα επιστημόνων.

Ούτε πρέπει να παραλείψουμε τα ζητήματα πρόληψης, όπως είναι οι εμβολιασμοί ή η ενημέρωση για τους κινδύνους και τις προφυλάξεις στο σεξ. Η πρόληψη, σε μια πολιτισμένη κοινωνία, είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί γλιτώνει από επιπλοκές, ταλαιπωρία και κόστος.

Από τη διάγνωση και τη θεραπευτική μιας νόσου, μέχρι τη συμβουλευτική αλλά και την πρόληψη, η υγεία των εφήβων οφείλει να γίνει ένα από τα κεντρικά σημεία του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Και η δημιουργία κέντρων εφήβων βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.

Για το Κέντρο Πρόληψης και Υγείας των Εφήβων που βρίσκεται στο Χωρέμειο Ερευνητικό Κέντρο, στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" με διευθυντή τον Καθηγητή Γ. Χρούσο, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο 698 6723844. Το Κέντρο λειτουργεί απογευματινές ώρες, ώστε να μην έχουν πρόβλημα οι νέοι με τα μαθήματα στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: