Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Έκλεισα καρτέλα!



Αφού περάστηκαν όλα μου τα μαθήματα στη Γραμματεία, κλείσαμε την καρτέλα σήμερα και ετοιμαζόμαστε για το πτυχίο. Έσκισαν και το πάσο μου, ενώ το τρίπτυχο έγινε... μονόπτυχο!

Μας δώσανε και ένα φυλλάδιο με τον όρκο του Ιπποκράτη και είμαστε έτοιμοι για να ορκιστούμε. Μου φαίνεται κάπως παράξενο που δε θα έχω μαθήματα του χρόνου, αλλά όπως είπε και μια συμφοιτήτριά μου καλό είναι ένας κύκλος να κλείνει και ένας άλλος κύκλος να ανοίγει!

Μια γενική απογοήτευση υπήρχε σήμερα στα παιδιά, για το θέμα των αναμονών. Βλέπεις, στον υπόλοιπο κόσμο μόλις τελειώνεις την ιατρική, πιάνεις δουλειά σε νοσοκομείο για να κάνεις την ειδικότητά σου. Εδώ, γραφόμαστε σε λίστες που έχουν χαρακτήρα επετηρίδας, και χρειάζεται μερικά χρόνια πριν ξεκινήσεις την ειδικότητα. Αλλά αυτό δεν είναι όλο. Επειδή οι πιο πολλές ειδικότητες έχουν μέρη (π.χ. 2 χρόνια παθολογία και 4 καρδιολογία, για την ειδικότητα της καρδιολογίας), έχεις και άλλη αναμονή για το δεύτερο μέρος.

Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Και δε φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα αλλαγής αυτού του παράλογου συστήματος...

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Έπεσε η αυλαία!



Τέλειωσα με τις εξετάσεις σήμερα! Το τελευταίο μάθημα της εξεταστικής μου ήταν η Γυναικολογία. Έδωσα προφορικά εξετάσεις στο Αττικό, πήγαν όλα καλά, και με αυτό το μάθημα ουσιαστικά τελειώνει η Ιατρική.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

απίστευτο;



Από το προσωπικό site του... Κάρατζιτζ!

περαστικά μπαμπά!



Είχα σταματήσει να γράφω posts, γιατί έπρεπε να διαβάσω για τις εξετάσεις χειρουργικής, παιδιατρικής και παθολογίας. Και ενώ όλα πήγαν καλά, και ήμουν έτοιμος να γράψω για αυτό...

...Και πριν από λίγες μέρες έσπασε το χέρι του ο πατέρας μου. Αμέσως πήγαμε στο ΚΑΤ, και, έπειτα από πέντε ώρες αναμονής, τον έβαλαν στο χειρουργείο. Του έκαναν εσωτερική οστεοσύνθεση, όχι υπό γενική αναισθησία, και προχθές βγήκε από το ΚΑΤ.

Οπότε τα posts πήγαν λίγο πίσω.

Τώρα διαβάζω γυναικολογία -το τελευταίο μάθημα της σχολής- και ελπίζω πως θα επανέλθει το blog στους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Αν και το καλοκαίρι κάνει τα πράγματα κάπως δύσκολα! Άσε που θα πρέπει να αλλάξουμε και τον τίτλο του blog τώρα που το έκτο έτος τελείωσε!

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Η μητέρα της ιατρικής



Από τα προϊστορικά χρόνια ο άνθρωπος αντιμετώπιζε ένα εχθρικό περιβάλλον. Τα τραύματα ήταν μέρος της καθημερινής ζωής. Και μαζί με τα τραύματα και η ανάγκη αντιμετώπισής τους. Με τη χειρουργική ουσιαστικά ξεκινά η ιατρική, και οι ρίζες της φτάνουν βαθιά στην προϊστορία του ανθρώπινου γένους.

Στη φωτογραφία βλέπουμε κρανιοτομές, στην προκολομβιανή Αμερική, από το μουσείο της Λίμα του Περού.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

La Vie



"Η Ζωή", πίνακας από την μπλε περίοδο του Πικάσο (1901-1904).

Με την τεχνολογία καταφέραμε να δούμε κάτω από το επιφανειακό στρώμα, και διαπιστώσαμε ότι στα πρώτα σχέδια η αντρική φιγούρα ήταν ο ίδιος ο ζωγράφος και η γυναίκα ήταν έγκυος. Αντί για τη γυναίκα με το παιδί στην αγκαλιά, υπήρχε ένας άντρας με μούσι.

Ο άντρας που απεικονίζεται, είναι ένας ζωγράφος φίλος του Πικάσο, ο Carles Casagemas, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1901, σε ηλικία 21 ετών, αφού τον απέρριψε μία γυναίκα με την οποία ήταν ερωτευμένος.

Κάνω αυτή την εισαγωγή, για να σας κάνω μια ερώτηση.

Τι λέει σε εσάς αυτός ο πίνακας;

16 Απριλίου 1178 προ Χριστού



Επιστήμονες μελέτησαν τα αστρονομικά δεδομένα που περιέχει η Οδύσσεια του Ομήρου, και υπολόγισαν πως με τα στοιχεία που δίνει ο Όμηρος, ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη στις 16 του Απρίλη του 1178 π.Χ. Συνδυάζοντας την έκλειψη ηλίου που έγινε κατά την επιστροφή του επικού ήρωα, με τη θέση της Αφροδίτης έξι ημέρες πριν εξοντώσει τους μνηστήρες και με τους αστερισμούς όταν έφυγε από την Καλυψώ, δυο ερευνητές κατέληξαν στην ακριβή ημερομηνία επιστροφής του στην Ιθάκη.