Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΛΙΟ!

Το είδατε το βιντεάκι στον Λαζόπουλο με τον Καμπουράκη και την Κανέλλη; Του λέει η Κανέλλη, τρεις φορές μου έχουν πει τα αφεντικά στα media να πω κάτι που εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους. Ακούγεται ένας θόρυβος από το μικρόφωνο του Καμπουράκη και αμέσως την διακόπτει για να πει πως σε αυτούς ποτέ δεν έχει συμβεί αυτό. Ο Λαζόπουλος δυναμώνει τον ήχο για να ακούσουμε τον θόρυβο καλύτερα και η φωνή στο αυτί του Καμπουράκη λέει "εμάς καμία" "πες καμία" ή κάτι τέτοιο. Απίστευτοι είναι.

Πολύ γέλιο.

Αμερική η Ελλάδα!

Με αυτά που γίνονται, νιώθω αμερικανάκι! Οι Σκοπιανοί λένε θα κάνουν πορεία στο ελληνικό συμβούλιο. Πώς κάνουμε εμείς πορείες στην Αμερικάνικη πρεσβεία... Χμ, κάπως έτσι θα αισθάνονται και οι Αμερικάνοι... Τώρα τους νιώθω!

Έλεγε ο Μίμης ο Ανδρουλάκης για τα Σκόπια... Είχαν πάει σε μια μυστική συνάντηση με τον Χαρίλαο Φλωράκη να δούνε τον στρατηγό Τίτο... Τους είπε να τους πάει σε όποια πολιτεία της Γιουγκοσλαβίας θέλανε, για να δούνε πώς είναι τα πράγματα. Αυτοί ζήτησαν να δούνε την Πρίστινα, επειδή ήταν πολύ φτωχοί οι κάτοικοι εκεί, και ήθελαν να δουν πώς ενσωματώνονται στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία. Οι Γιουγκοσλάβοι προφασίστηκαν πως ο καιρός δεν επέτρεπε στο αεροπλάνο να προσγειωθεί εκεί και τους κατέβασαν στα Σκόπια. Αυτοί βέβαια δεν ήθελαν να κατεβούν εκεί, γιατί από τότε υπήρχαν προβλήματα...

Μόλις κατέβηκαν από το αεροπλάνο, βρήκαν ένα τεράστιο πλήθος κόσμου να τους περιμένει. Ήταν Έλληνες Αριστεροί που ήταν ενθουσιασμένοι που ο Χαρίλαος, ένας καπετάνιος του Δημοκρατικού Στρατού, θα ερχόταν εκεί. Πιο πολύ Έλληνες και από εμάς ένιωθαν, είπε ο Μίμης.

Εγώ απορώ γιατί αυτό το κεφάλαιο το αφήσαμε αναξιοποίητο. Αντί να έχουμε την πνευματική ηγεμονία των Βαλκανίων και να διαδίδουμε με ορμή τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα, είμαστε τελείως εσωστρεφείς και απλά κλαψουρίζουμε για ονόματα και τα συναφή. Επιθετική πολιτιστική πολιτική χρειάζεται, σε συνδυασμό με επιχειρηματικά ανοίγματα, αλλά πού να το καταλάβουμε. Άλλωστε, ποιος το έχασε το πνεύμα για να το βρούμε εμείς και να κάνουμε πνευματικά ανοίγματα;

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Viva (?) Comandante Fidel Castro


Διάβαζα ένα κειμενάκι του Αλέξη Τσίπρα για τον Φιντέλ Κάστρο... Έλεγε πολύ καλά λόγια και στα θετικά της διακυβέρνησής του αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας. Μου θύμισε ένα περιστατικό, που κάποιος, νομίζω ξένος δημοσιογράφος είπε στον Κάστρο πως στην Κούβα έχουν πάρα πολλές ιερόδουλες, πως η πορνεία ανθεί. Ναι, του απάντησε ο Κάστρο, αλλά οι δικές μας έχουν τελειώσει Πανεπιστήμιο.

Τι να το κάνεις ρε φίλε το Πανεπιστήμιο άμα δεν έχεις να φας; Και αναγκάζεσαι να ξευτιλίζεσαι στον κάθε τουρίστα που έρχεται στο νησί για να περάσει καλά; Θυμάμαι έναν δημοσιογράφο να περιγράφει το ταξίδι του στην Κούβα. Είχε πάει για να γράψει εντυπώσεις στην εφημερίδα του. Σε κάποιο σημείο, ήταν απόγευμα προς βραδάκι, τον γλυκοκοίταζε μία κοπέλα. Πάει και αυτός να της μιλήσει, νομίζοντας πως την είχε ρίξει με τη... μεσογειακή ομορφιά του, και αυτή γονάτισε και πλησίασε το παντελόνι του.

Μεγάλο πρόβλημα η οικονομική υπανάπτυξη στην οποία οδήγησε ο Κάστρο την Κούβα. Καταστροφή τεράστια. Για να μην αναφερθώ στην ανελευθερία που επικρατεί. Ναι, Αλέξη, όλα είναι καλά αν δε σε πειράζει να είσαι πάμφτωχος και να μην επιτρέπεται να διαφωνείς. Πόσο πίσω είσαι, να θεωρείς τον Κάστρο πετυχημένο, καημένε.

Περαστικά στην κ. Γιαννάκου!



Μετά την άσχημη ιστορία με το πόδι της, η Μαριέττα Γιαννάκου έπαθε σήμερα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μακάρι να πάνε όλα καλα!

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Συγχαρητήρια Δημήτρη Χριστόφια!

Μακάρι να εφαρμόσεις την πολιτική ενότητας και ανθρωπιάς που προτείνεις! Η κοινωνική ευαισθησία σου και το ενωτικό σου πνεύμα αποτελούν σοβαρή εγγύηση για την Κύπρο.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Καλά ξεμπερδέματα!

Αύριο είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Τα αίματα έχουν ανάψει και με αφορμή αυτά που έχουν βγει στη δημοσιότητα θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου αποκάλυψε πως είχε γίνει μια συμφωνία πριν από τον πρώτο γύρο.
Εμείς υποστηρίζαμε την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Αν ο κ. Κασουλίδης έμενε εκτός, τα πρωτοκλασάτα και επώνυμα στελέχη του ΔΗΣΥ θα στήριζαν στον δεύτερο γύρο, μαζί με την Εκκλησία, την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Έπρεπε να συμφωνήσουμε αμοιβαίως ότι, αν παρ' ελπίδαν δεν περάσει στο δεύτερο γύρο ο κ. Παπαδόπουλος, όπως και έγινε, το ΔΗΚΟ πρέπει να υποστηρίξει Κασουλίδη. Αφού ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αποκλείστηκε από το β' γύρο των προεδρικών εκλογών, η Εκκλησία έπρεπε να έλθει σε επαφή με το ΔΗΚΟ, όπως και ήλθε. Δυστυχώς, επενέβησαν κάποιες δυνάμεις, και ενώ ήταν έτοιμο το ΔΗΚΟ να στηρίξει Κασουλίδη, την τελευταία στιγμή το ΔΗΚΟ αποφάσισε, με δημοκρατικό τρόπο βέβαια, να συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ.

"Έπρεπε" και "εμείς". Ποιοι εσείς και γιατί έπρεπε;

Ευτυχώς εμείς, στην Ελλάδα, ξεμπερδέψαμε με τα δικά μας προβλήματα. Η ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου τα έλυσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι άνθρωποι είναι απίστευτοι!
Μας διαβεβαίωσε και γραπτώς ότι η λύση του Κυπριακού θα αναζητηθεί σε πλαίσια δημοκρατικά, ευρωπαϊκά, ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση του λαού μας.

Φαντάσου έναν υποψήφιο Πρόεδρο να διαβεβαιώνει γραπτώς τον Αρχιεπίσκοπο για οτιδήποτε!

Εν τω μεταξύ μνήμες Ψυχρού Πολέμου ξαναζωντανεύουν στο νησί. Έρχονται οι κομμουνιστές, όχι δεν έρχονται, εμείς είμαστε ευρωπαϊστές οι άλλοι δεν είναι, και εμείς είμαστε... Μέχρι και sms στέλνονται στους πολίτες με διάφορες κατηγορίες για τον αντίπαλο υποψήφιο...

Λες και η Αριστερά δεν εκπροσωπείται στην Ευρώπη. Ή λες και ο Χριστόφιας, αν κερδίσει τις εκλογές δε θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ή του ελληνικού ΠαΣοΚ. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας μην δαιμονοποιούμε το ΑΚΕΛ!



Και ενώ αυτά συνέβαιναν, έγινε και το debate χθες. Πολύ θερμό λένε ήταν. Στο τέλος έδωσαν και τα χέρια. "Αλληλοσυγχωρηθήκαμε" και "ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλον καλή τύχη" είπε ο Χριστόφιας. "Θεώρησα ότι έπρεπε να τον πλησιάσω και να του δώσω το χέρι" είπε ο Κασουλίδης. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά από τη δήλωσή του τον βρίσκω large τον Χριστόφια!

Και για να κλείσουμε πιο ανάλαφρα... Υπέρ του οποίου τραγούδησε ο Β. Παπακωνσταντίνου. Ενώ υπέρ του Κασουλίδη τραγούδησε ο Δ. Σαββόπουλος! Ο Κασουλίδης, by the way, είναι γιατρός, ενώ ο Χριστόφιας σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας και στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης (doing!).

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Η ελευθερία στην πληροφόρηση βάλλεται


Αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας δρουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα τα οποία συνδιαλλάσσονται με την εξουσία. Η διαπλοκή με την εξουσία είναι τόσο στενή, που ο έλεγχος σε αυτά τα συμφέροντα καθίσταται δύσκολος. Σε πολλές περιπτώσεις ο μόνος τρόπος αποκάλυψης σκανδάλων, διαφθοράς και διαπλοκής είναι άνθρωποι από μέσα να αποκαλύψουν ανώνυμα στοιχεία που τεκμηριώνουν, ή εν πάσει περιπτώσει να αναδεικνύουν, το σκάνδαλο.

Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, πέρα από θαρραλέους ανθρώπους που θα ρισκάρουν αποκαλύπτοντας στοιχεία, τη διασφάλιση της ανωνυμίας τους και ένα μέσο που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη του θέματος. Τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης δεν μπορούν να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο καλά, γιατί αφενός έχουν τοπικούς περιορισμούς, ενώ τα σκάνδαλα στη σύγχρονη εποχή ξεπερνούν όλο και περισσότερο τα τοπικά σύνορα, και αφετέρου ελέγχονται από οικονομικές δυνάμεις και τα ίδια διαπλέκονται με την εξουσία. Είναι μάλλον μέρος του προβλήματος παρά τρόπος επίλυσής του.

Όχι πως στο παρελθόν δεν έχουν συμβάλει σημαντικά στην αποκάλυψη μεγάλων σκανδάλων. Πάρτε για παράδειγμα την Washington Post και την αποκάλυψη του σκανδάλου του Watergate. Πέρα όμως από τα παραδοσιακά Μέσα, έχει αναπτυχθεί και ένα καινούριο μέσο, ένα μέσο παγκόσμιο και άναρχο, για αυτό και ελεύθερο, το ίντερνετ. Μέσα από το ίντερνετ μπορεί να διασφαλιστεί υπό κατάλληλες προϋποθέσεις η ανωνυμία αυτών που πρόκειται να κάνουν τη διαρροή και η άμεση δημοσίευση των στοιχείων ξεπερνώντας τα σύνορα και τους τοπικούς περιορισμούς.

Αντιφρονούντες μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να έρθουν σε επαφή, στελέχη επιχειρήσεων μπορούν να αποκαλύψουν οικονομικά σκάνδαλα, πολιτικοί αξιωματούχοι μπορούν να αποκαλύψουν φαινόμενα διαφθοράς στην πολιτική ζωή.

Αυτή τη στιγμή δικαστήριο της Καλιφόρνια διέταξε το κλείσιμο του site wikileaks.org

Πρόκειται για ένα site στηριγμένο στην τεχνολογία των wikis, που επιτρέπει την ελεύθερη και ανώνυμη ασφαλή δημοσίευση απόρρητων εγγράφων που αποδεικνύουν ανήθικες συμπεριφορές από πλευράς εταιριών ή κυβερνήσεων.

Ένας χώρος δηλαδή που μπορούν να γίνονται διαρροές εκατοντάδων ή χιλιάδων σελίδων χωρίς να υπάρξει ίχνος από αυτόν που τις έκανε. Φτιάχτηκε από αντιφρονούντες και από δημοσιογράφους οι οποίοι παραμένουν ανώνυμοι.

Αυτή την περίοδο η Ελβετική Τράπεζα Julius Baer Bank προσέφυγε στα δικαστήρια επειδή το site περιέχει έγγραφα που... Κάτσε να μεταφέρω τα λόγια του site: "The documents allegedly reveal secret Julius Baer trust structures used for asset hiding, money laundering and tax evasion."

Και επειδή οι servers του site βρίσκονται σε πολλές χώρες, η τράπεζα κατέφυγε στα δικαστήρια που υπάγεται η εταιρεία που έδωσε στο site το όνομά του. Κατέφυγαν ενάντια στον μεσάζοντα δηλαδή, για να διαγράψει το όνομα από τα αρχεία του και να μη μπορεί κανείς να "δει" τη σελίδα wikileaks.org

Επειδή οι υπεύθυνοι του site ήθελαν να έχουν εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που το Κινεζικό καθεστώς προχωρούσε σε λογοκρισία, είχαν φτιάξει εναλλακτικά sites, όπως το wikileaks.be, που είναι στο Βέλγιο, ή το wikileaks.de, που είναι στη Γερμανία και τα οποία παραμένουν ανοικτά, Βέβαια, οι υπεύθυνοι του site ποτέ δε φαντάζονταν ότι τα τα χρησιμοποιούσαν αυτά τα εναλλακτικά sites για να αντιμετωπίσουν λογοκρισία από τις... Ηνωμένες Πολιτείες, "τη χώρα των ελεύθερων"...

Και ενώ έχουν 6 δικηγόρους οι οποίοι δουλεύουν για αυτούς χωρίς αμοιβή στην περιοχή του Σαν Φραντζίσκο, τους ειδοποίησαν μέσω email για το δικαστήριο λίγες ώρες πριν αυτό γίνει, στερώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο Jeffrey White, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του από τον Πρόεδρο Μπους, αποφάσισε να υπογράψει την εντολή, όπως ακριβώς την είχαν ετοιμάσει οι δικηγόροι της τράπεζας από να νησιά Κέυμαν, χωρίς να κάνει καμία αλλαγή.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν το site είναι πεσμένο, αλλά λειτουργούν κανονικά τα sites που είχαν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεχόμενα.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό στρέφω την προσοχή μου στο τεράστιο ζήτημα της ελευθερίας στην πληροφόρηση και του πώς η ελεύθερη και ανώνυμη έκφραση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές.

Κλείνω με τα λόγια του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών:

Οnly a free and unrestrained press can effectively expose deception in government.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Τι συνέβη στην Sara Tancredi;


*SPOILER ALERT*

Στην τρίτη σεζόν του Prison Break η dr. Sara Tancredi αποκεφαλίζεται. Οι fans έχουν ήδη εξοργιστεί και petitions διενεργούνται για να επιστρέψει η δημοφιλής ηθοποιός.

Όμως γιατί δεν είναι πια στη σειρά; Είναι πραγματικά μια κακή απόφαση των σκηνοθετών και των παραγωγών;

Δύσκολο να πει κανείς. Σε μια συνέντευξη ένας από τους executive producers της σειράς, ο Matt Olmstead, λέει:
It looked like a pretty good deal on the face of it. We definitely came up in money. Thirteen episodes would have allowed the character to have a proper exit. We were willing to push the start date back [to accommodate her maternity leave], which would have meant her coming in [around] Episode 10, but that wasn’t accepted. So then we offered to come up [to Canada] before she gave birth and film at her house. Pretty good money and she wouldn’t even have to leave her house. That wasn’t accepted. So it was a little curious to me and to others why she was taking such a hard stance. [Maybe] she felt that she was made certain assurances about being part of the show this season. And in fairness to her, those assurances were given, because she was such a valuable member of the show…. Also, she’s up [in Canada]. She’s comfortable. She’s starting a family. Maybe she didn’t want to have to fly down and have to do this stuff. Or maybe she felt like she wanted to be part of the show [full time], not just half the season. Perhaps she felt a little jilted. Our [original] plan was to definitely keep her for [all of] Season 3, but after a couple of times of getting it kicked back from the network, we had to come up with a new idea and that necessitated her character being killed.

Θα μου πεις, δεν είχε συμβόλαιο; Δεν έπρεπε να συνεχίσει;

Το συμβόλαιό της έλεγε πως έπρεπε να τη χρησιμοποιήσουν και για τα 22 επεισόδια της τρίτης σεζόν. Αυτοί αποφάσισαν πως την ήθελαν μόνο για τα πρώτα 13. Δε θα συνέχιζε ο χαρακτήρας που υποδύεται η ηθοποιός σε όλη τη σεζόν. Και έτσι δεν ανανέωσαν το συμβόλαιό της, αλλά της πρότειναν νέο συμβόλαιο. Και αυτή δε το δέχτηκε. Έτσι, ακόμα και για τη σκηνή που αποκαλύπτεται ότι αποκεφαλίστηκε, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν παλιές εικόνες, εικόνες που ήδη είχαν στο αρχείο τους, αφού δεν τους έδινε νέες εικόνες η ηθοποιός.

Μάλλον το ζήτημα ξεκίνησε από την επιλογή των ανθρώπων που φτιάχνουν τη σειρά να μην παίξει σε όλη τη σεζόν. Η ίδια δηλώνει λυπημένη και σοκαρισμένη, λέει πως αισθάνεται πως την εξαπάτησαν, με την επιλογή τους να "σκοτώσουν" τον χαρακτήρα που υποδύεται. Με αποτέλεσμα να μην την δούμε καθόλου στην τρίτη σεζόν.

Farewell, Sara!

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Χιονοπανικός!



Το χιόνι σχημάτισε μια γιγαντιαία ολόλευκη τούρτα πάνω στο τραπέζι της βεράντας.

Εντυπωσιακές εικόνες αυτή τη στιγμή έξω στους δρόμους της Αθήνας. Φοβερός καιρός (αν είσαι μέσα στο σπίτι σου ή αν παίζεις χιονοπόλεμο ντυμένος καλά, γιατί άμα είσαι άστεγος ή άμα δεν έχεις θέρμανση υποφέρεις!). Αύριο δεν έχουμε μαθήματα στην Ιατρική της Αθήνας. Ας απολαύσουμε το χιόνι λοιπόν!

Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο


Όταν συζητούσαμε στη δημόσια ζωή το σχέδιο Ανάν, μου έκανε εντύπωση ένας Κύπριος πολιτικός, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Νίκος Αναστασιάδης. Δεν ξέρω για τα πολιτικά πράγματα στην Κύπρο, αλλά ο άνθρωπος αυτός ξεχώριζε για τη σκέψη και τον λόγο του. Σε μια περίοδο ανορθολογισμού είχε την τόλμη να χρησιμοποιήσει λογικά επιχειρήματα, σε μια περίοδο συναισθηματισμών είχε τη δύναμη να μην παρασυρθεί στον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού αλλά να υπηρετήσει τη χώρα του όπως καλύτερα μπορούσε.

Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, το κόμμα του στηρίζει για πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Ιωάννη Κασουλίδη. Ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και έχει κάνει πολλά για τη χώρα του. Άλλο αν το "εγώ παρέλαβα κράτος δε θα παραδώσω κοινότητα" του κ. Παπαδόπουλου κατάφερε να επηρεάσει τους πολίτες και να τους οδηγήσει να ψηφίσουν ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν με αποτέλεσμα το Κυπριακό να παραμείνει άλυτο και η Τουρκοκρατούμενη Κύπρος να ενισχυθεί διεθνώς σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μακάρι να δοθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και οριστική λύση στο Κυπριακό. Και να μην επικρατήσει ο λαϊκισμός που οδηγεί στην απομόνωση και το τέλμα. Όλοι χρειαζόμαστε το θάρρος να δούμε την πραγματικότητα όπως έχει, και με ευαισθησία και λεπτότητα να πορευτούμε προς το μέλλον.

(Στην φωτογραφία, πάνω ο Ν. Αναστασιάδης και κάτω ο Ι. Κασουλίδης. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Κασουλίδη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Λεμεσό, με τις βασικές αρχές του οράματός του για την Κύπρο.)

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Παραμυθάδες ή Τρελοί Τραγουδιστάδες;



Υπάρχει group στο Facebook για την εκπομπή "Του κουτιού... τα παραμύθια" που έβαζε παλιά η ΕΤ-1. Φοβερή σειρά... Δεν ξέρω αν τη θυμάστε, αλλά κρίμα που δεν την παίζουν πια. Τόσες και τόσες επαναλήψεις βάζουν, και αυτή τη σειρά που ήταν ποιοτική την έχουν ξεχάσει τελείως. Δεν ξέρω αν έχει κυκλοφορήσει σε DVD. Μπα, δε νομίζω.

Έχουν φτιάξει κάποιοι και ένα site που έχουν ανεβάσει μερικά επεισόδια...

"Φα δίεση ο Φιόγκος
και ο Ρούχλας είναι Λα
Ο Σεβαστιανός διηγείται στη γραμμή του Σι
και στο Μι, τραγουδάει παραμύθια η Μελιά"

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

αυτοκτονικός ιδεασμός


Με την επικαιρότητα να είναι αυτή που είναι, μια πολύ συχνή ερώτηση που κάνανε τα παιδιά είναι αν ο αυτοκτονικός ιδεασμός υπάρχει πράγματι. Και η απάντηση είναι πως βέβαια και υπάρχει. Στα αγγλικά είναι suicidal ideation, και μπορεί η μετάφραση να μην ακούγεται καλά, αλλά ας ανέπτυσσαν οι Έλληνες την επιστήμη για να του δίναμε καλύτερο όνομα!

Άκουσα εκείνον τον ψυχίατρο να μιλάει στην εκπομπή του Μάκη, αλλά αυτό που είπε μου φάνηκε περισσότερο μια πολιτική δήλωση, παρά μια επιστημονική ανάλυση.

Και επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς που τελικά αυτοκτονούν είχαν πει ότι θα αυτοκτονήσουν, καταλαβαίνετε πως πρέπει να το παίρνουμε στα σοβαρά οταν κάποιος λέει πως θέλει να αυτοκτονήσει.

Επίσης, στις περισσότερες των περιπτώσεων συνδυάζεται με μια ψυχιατρική νόσο, όπως είναι η μείζων κατάθλιψη.

Αυτά τα ολίγα... Και αν κάποιος το σκέφτεται σοβαρά, ή αισθάνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα, ας ζητήσει βοήθεια. Οι γιατροί για αυτό υπάρχουν, για να βοηθάνε!

Υ.Γ. Το σχήμα στην αρχή της σελίδας είναι παλιό (1999). Για να βρείτε τι ισχύει σήμερα ανατρέξτε σε πιο σύγχρονα περιοδικά και πανεπιστημιακά βιβλία.

100 posts!


Το blog ξεπέρασε τα 100 posts. Να τα χιλιάσουμε!

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών



Έχετε δει τον κύκλο των χαμένων ποιητών; Μας ρώτησε ο δεύτερος από τους τρεις καθηγητές στους οποίους αναφέρθηκα πριν από λίγο.

Ναι.

Ποια ήταν η υπόθεση;

Ένας δάσκαλος, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, και ένα παιδί, που ήθελε να γίνει ηθοποιός, αλλά ο πατέρας του δεν τον άφηνε, και τελικά αυτοκτόνησε, είπα εγώ.

Γιατί αυτοκτόνησε; Ρωτά ο καθηγητής.

Τσιμουδιά εμείς.

Από την αρχή μέχρι το τέλος ο Ρόμπιν Γουίλιαμς εμφανίζει τα χαρακτηριστικά ενός κακού ψυχοθεραπευτή. Τον αναγκάζει να κάνει κάτι το οποίο εκείνος δεν μπορεί να κάνει. Ενώ το παιδί δεν μπορεί να παραβεί την άρνηση του πατέρα του να γίνει ηθοποιός, εκείνος τον εξωθεί συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση, και για αυτό τελικά και αυτοκτονεί.

Βέβαια, ο σκηνοθέτης δε φαίνεται να το έχει αντιληφθεί αυτό και γι' αυτό παρουσιάζει σαν ήρωα τον Γουίλιαμς, τη στιγμή που αυτός ευθύνεται για την αυτοκτονία! Είναι σα να έρχεται μια γυναίκα που έχει φοβερά προβλήματα με τον άντρα της και να της λέει ο ψυχοθεραπευτής να χωρίσει. Άμα μπορούσε να χωρίσει θα χώριζε. Το θέμα είναι γιατί δεν μπορεί.

Εντυπωσιακός τρόπος να το δει κανείς. Και να σκεφτείτε ότι όλοι (τουλάχιστον όλοι εμείς στην ομάδα μου), ρίχναμε το άδικο στον πατέρα και το δίκιο στον Γουίλιαμς...

Χασίς και ψύχωση



Φαίνεται πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης χασίς και της εμφάνισης ψύχωσης. Ήδη από τους αρρώστους που είδαμε χθες καταλάβαμε και εμείς μία συσχέτιση. Σήμερα ο καθηγητής (ο δεύτερος από τους τρεις) μας είπε πως αν κάποιος κάνει χρήση κάνναβης πριν από την ηλικία των 14 ετών, ή αν κάνει συστηματική χρήση πριν από την ηλικία των 18 ετών, η πιθανότητα να εμφανίσει ψύχωση αυξάνεται κατακόρυφα.

Εντάξει, θα μου πεις, αυτό το μαθαίνουμε και από τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Ναι, αλλά όπως και να έχει, είναι πολύ διαφορετικό να το διαπιστώνεις ιδίοις όμμασι σε κλινικό περιβάλλον. Γενικά, καμία σχέση το μάθημα από αμφιθεάτρου και το μάθημα μέσα στην κλινική, μαζί με τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Και οι τρεις ήταν υπέροχοι!



Καταπληκτικό το μάθημα σήμερα. Απίστευτο. Φοβερό. Απίθανο. :D

Ξεκινήσαμε το πρωί με Ψυχοπαθολογία. Στο αμφιθέατρο. Με έναν πολύ καλό καθηγητή. Και ήρεμος άνθρωπος και καταπληκτικός στο μάθημα.

Μετά το αμφιθέατρο είχαμε μάθημα στα εξωτερικά ιατρεία. Με έναν απίστευτο καθηγητή. Αλλά και εμείς ήμασταν πολύ τυχεροί. Είδαμε ανθρώπους οι οποίοι ήταν τρομεροί τύποι. Όχι αυτά τα φοβερά πράγματα που φαντάζεται κανείς όταν σκέφτεται την ψυχιατρική. Αλλά είχαν απίθανες ιστορίες.

Ο καθηγητής ήταν υπομονετικός, έξυπνος, με ενδιαφέρον για τον άλλο... Περάσαμε τέλεια. (Φάγαμε και κάτι μπισκοτάκια που μας κέρασε μία κυρία που είχε ραντεβού. Από αυτά τα Παπαδοπούλου με το πορτοκάλι και τη σοκολάτα. Τα αγαπημένα μου.)

Και μετά, ξανά αμφιθέατρο. Με μάθημα για τα Οργανικά Ψυχοσύνδρομα. Με έναν ήρεμο και καταπληκτικό στο μάθημα καθηγητή. (Τον οποίον, παρεμπιπτόντως, τον είχα δει στο Αλεξάνδρα, όταν έκανα Παθολογία, όταν ένας ειδικευόμενος είχε ζητήσει ψυχιατρική αξιολόγηση για μία άρρωστη. Ο άνθρωπος είχε έρθει, αλλά η άρρωστη ήταν ενενήντα επτά ετών. Τι ψυχιατρική διάγνωση να κάνεις για πρώτη φορά σε μια τέτοια άρρωστη; Βλακεία του ειδικευόμενου -δεν ήταν της δικής μου ομάδας- που τον φώναξε... Τέλος πάντων.)

Μοναδική μέρα. Βρήκαμε και με τα παιδιά σε ποιον θα πάμε (στον δεύτερο από τους τρεις), αν ποτέ χρειαστούμε ψυχίατρο...

Αύριο απεργία, μεθαύριο κάποιο συλλαλητήριο. Πάλι μάθημα την Παρασκευή.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Tom Lantos



Ποιος είναι ο Tom Lantos;

Γεννήθηκε στην Ουγγαρία, εβραϊκής καταγωγής, απέδρασε δύο φορές από στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας των Ναζί. Η οικογένειά του χάθηκε στο Ολοκαύτωμα, αυτός επέζησε, πήγε στην Αμερική, σπούδασε, έγινε μέλος του Κονγκρέσου.

"Μόνο στην Αμερική," είχε πει, "ένας αδέκαρος άνθρωπος που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα και αγωνιστής στην παρανομία ενάντια στους Ναζί, θα μπορούσε να σπουδάσει, να δημιουργήσει οικογένεια, και να έχει το προνόμιο να υπηρετήσει τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του στο Κονγκρέσο."

Έδωσε μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως πρόεδρος της επιτροπής για τα εξωτερικά θέματα. Τον περασμένο Οκτώβριο, η επιτροπή του πέρασε ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής και της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τον Νοέμβριο, είχε το θάρρος να καταδικάσει το Yahoo, επειδή συνεργάστηκε με τις Κινεζικές Αρχές και τους παρέδωσε έναν αντιφρονούντα. Για τον Lantos αυτό ήταν απαράδεκτο. "Μπορεί να είστε τεχνολογικοί και οικονομικοί γίγαντες," τους απάντησε, "ηθικά όμως είστε Πυγμαίοι."

Όταν έμαθε πριν από έναν μήνα ότι είχε καρκίνο στον οισοφάγο, ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητά του. Οι Δημοκρατικοί έχασαν έναν εκπληκτικό και ακέραιο άνθρωπο, η Καλιφόρνια έχασε έναν μαχητικό εκπρόσωπο, η χώρα έχασε μία φωνή της ηθικής της συνείδησης.

Ο Tom Lantos πέθανε σήμερα. R.I.P.

Ψυχιατρική



Πρώτη μέρα Ψυχιατρική σήμερα! Το Παίδων τέρμα, από τώρα, και για έναν περίπου μήνα, θα είμαι στο Αιγινήτειο. Βέβαια, στο Αιγινήτειο ήμουν και πέρσι, για τη Νευρολογία. Αλλά όμως η Ψυχιατρική είναι τελείως διαφορετική!

Παρακολουθήσαμε δύο διαλέξεις, είδαμε έξι ασθενείς. Και στις δύο τελειώσαμε το μάθημα.

Αλλά έπρεπε να ξαναπάμε.

Γιατί σήμερα είχαμε και μια υποχρεωτική εφημερία... Βραδιάτικα... Στα επείγοντα... Μπρρρρρ...

Πήγαμε λοιπόν το βράδυ, αλλά όσο ήμασταν εκεί δεν ήρθε κανένας άρρωστος.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου


Η Αθήνα απέκτησε καινούριο Αρχιεπίσκοπο. Μακάρι να ζήσει πολλά χρόνια και να υπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες της εκκλησίας.

Αυτή τη στιγμή, η Εκκλησία της Ελλάδος χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, τρία πράγματα:

Πνευματικότητα

Συνοδικότητα

Μαρτυρία

Ταυτόχρονα, πρέπει να απαλλαγεί από τρία πράγματα:

Εθνικισμό

Ηθικισμό

Κοσμικότητα

Δηλαδή, περιμένω από την εκκλησία να λειτουργήσει ως εκκλησία, συνοδικά, δημοκρατικά, και να δώσει στον κόσμο το μήνυμα του Χριστού. Η Ορθόδοξη παράδοση έχει πλούτη τα οποία όμως δεν φτάνουν στην πλειοψηφία του κόσμου. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Έναν παπά που να μου μιλάει για το έθνος τι να τον κάνω; Έναν παπά που να μου λέει "μην" και "πρέπει", τι να τον κάνω; Έναν παπά που να μου χαϊδεύει τα αυτιά και να μου λέει πως είμαι μια χαρά, τι να τον κάνω;

Χρειάζεται αλλαγή, η οποία μπορεί να έρθει από έναν γόνιμο διάλογο με τις ρίζες μας. Ας ελπίσουμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση!

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!


Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έγινε για το UKTV Gold, το 23% των Βρετανών πιστεύει πως ο Winston Churchill δεν υπήρξε ποτέ, αλλά ήταν μύθος. Επιπλέον, το 58% πιστεύει πως ο Sherlock Holmes ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τα λόγια είναι περιττά!

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Θα μπορούσε να διδαχθεί η πολιτική από το ποδόσφαιρο;

Γιατί όχι; Και στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική έχουμε νίκες και ήττες, και ανθρώπους που ενθουσιάζονται με τις νίκες και πληγώνονται με τις ήττες. Οι άνθρωποι, και στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική θέλουν να βλέπουν να γράφονται λαμπρές σελίδες στην ιστορία από τους ανθρώπους που στηρίζουν.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε σειρά εξελίξεων στον Παναθηναϊκό. Νέοι παίκτες, νίκες, και πάνω από όλα ένα όραμα που έλειπε από τον κόσμο της ομάδας εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν προοπτικές και ελπίδα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί ξανά να γίνει μεγάλος.

Και όλα αυτά με αφορμή μια ήττα, και την προσπάθεια των φίλων της ομάδας, με εκπρόσωπο τον Βγενόπουλο, να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του Παναθηναϊκού. Ο Βγενόπουλος δεν αμφισβήτησε την αξία και την προσφορά της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Δε ζήτησε να γίνει πρόεδρος της ΠΑΕ. Αντίθετα, έβαλε το κύρος και τις ικανότητές του στην υπηρεσία της ομάδας. Άσχετα με τα συναισθήματα που μπορεί να εκλύθηκαν, βοηθά τον Βαρδινογιάννη, δεν τον υποσκάπτει.

Μία παρόμοια κρίση περνά και το ΠαΣοΚ. Και η πρόσφατη ήττα θα μπορούσε να είναι αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Αλλοίμονο αν τα μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να αυτοανανεώνονται και να δημιουργούν νέες αφετηρίες. Αλλά αντί για όραμα και προοπτικές, ο κόσμος βλέπει μιζέρια και εσωκομματικά προβλήματα.

Ο Βενιζέλος μπορεί να χειριστεί τα πράγματα διαφορετικά. Δεν έχει σημασία που τα χειρίστηκε όπως τα χειρήστηκε μέχρι τώρα. Είναι ευφυής, με καλές προθέσεις, και διάφορες ικανότητες. Μπορεί να τις θέσει στην υπηρεσία του Παπανδρέου. Αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να βάλει οριστικά στην άκρη τις όποιες θεμιτές προσωπικές του φιλοδοξίες.



Δε λέω πως δεν είναι θεμιτό να έχει φιλοδοξίες. Κάθε άλλο. Ηγετικό στέλεχος του ΠαΣοΚ εδώ και χρόνια, επικοινωνιακός, με ικανότητες, γιατί να μη θέλει να γίνει πρόεδρος ενός μεγάλου κόμματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας;

Επειδή όμως όπως έχουν τα πράγματα το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε τέλμα, και ο κόσμος βλέπει εσωκομματικά προβλήματα σε τέτοιο βαθμό που αδυνατεί να έχει για το ΠαΣοΚ μια θετική εικόνα, γνώμη μου είναι πως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Θέμα αλλαγής προέδρου δεν τίθεται. Οι εκλογές έγιναν. Είναι επικίνδυνο να ελπίζει κανείς για νέες εκλογές μετά μια νέα ήττα. Επικίνδυνο και απαράδεκτο, γιατί η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια μιας νέας εκλογικής αποτυχίας.

Από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα αλλαγής προέδρου, ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος μπορεί να προσφέρει πολλά στην αλλαγή του κλίματος αν κινηθεί με βάση κάτι που ο ίδιος είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, πως η δική του η γενιά δε βγάζει άλλον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Έβγαλε τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν βγάζει άλλον.

Θα μου πεις τι είναι αυτά που λέω... Να παραιτηθεί των θεμιτών φιλοδοξιών του, να τα βρει προσωπικά με τον Παπανδρέου, και να στηρίξει με όλες τις ικανότητές του τις πολιτικές Παπανδρέου, βάζοντας έτσι το προσωπικό του στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου και οδηγώντας μαζί με τον Παπανδρέου το ΠαΣοΚ και την κοινωνία έξω από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται...

Γιατί όχι; Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει. Δεν είναι τυχαίο πως έχει πετύχει τόσο πολλά. Έχει τις ικανότητες. Και το ψυχικό σθένος. Ελπίζω να το καταλάβει και να το κάνει.

"Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον Αμπράμοβιτς."